Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

OCO: öt év után újra megpróbálják
(Rovat: Környezetünk védelme, Amerikai távérzékelő műholdak - 2014.06.16 07:15.)

A légköri szén-dioxid kutatására készült, 2009-ben a startnál szerencsétlenül járt amerikai műholdat hamarosan pótolhatják.

Az OCO-2 (Orbiting Carbon Observatory-2) július 1-jén indulhat a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról, méghozzá egy megbízható, veterán Delta-2 hordozórakétával. (Ezt a rakétatípust két év után most először használják ismét.) A műhold célja a légköri szén-dioxid (CO2) koncentrációjának felmérése, az üvegházhatást okozó egyik fontos gáz eloszlásának vizsgálata, a változások követése. Az űreszköz 700 km magasan húzódó poláris pályára kerül, ahonnan 16 naponta a teljes bolygót képes lesz újra és újra felmérni. Fedélzetén egy távcső és az elektromágneses sugárzás közeli infravörös tartományában érzékeny, háromcsatornás, nagy színképi felbontású spektrométer repül. Ezzel a szén-dioxid és az oxigén molekuláinak elnyelési színképvonalait tudják tanulmányozni.


Az OCO-2 a Föld körül. (Fantáziakép: NASA / JPL-Caltech)

A kutatók szeretnék jobban megérteni, hogy a légkörbe milyen természetes és mesterséges folyamatok révén kerül szén-dioxid, illetve hol és milyen gyorsan nyelődik el, kötődik meg ez a gáz. A légkörben található szén-dioxid fontos szerepet játszik bolygónk energia-háztartásában. A pontosabb tudás révén finomíthatók lesznek a klíma változására vonatkozó modellszámítások is.


A már az indítóhelyen várakozó Delta-2 rakéta. A tetejére szombaton szerelték fel a július 1-jén startoló OCO-2 műholdat. (Kép: NASA / Randy Beaudoin)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020