Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Török műhold indult kínai rakétával
(Rovat: Környezetünk védelme, A nemzetbiztonságért , Kínai rakéták - 2012.12.20 06:15.)

A Göktürk-2 távérzékelő műholdat polgári és katonai célra is hasznosítják majd.

A start egy kínai Hosszú Menetelés-2D rakéta segítségével, december 18-án, magyar idő szerint 17:13-kor történt Csiucsüanból.


A Göktürk-2 műhold a Föld körül. (Fantáziakép: Turkish Aerospace)

Az öt éves élettartamra tervezett, 450 kg-os műholdat a Turkish Aerospace cég építette, török kormányzati megrendelésre. Ez már a második török távérzékelő műhold, ezúttal majdnem teljesen hazai gyártású. A műhold kamerája Dél-Koreából származik ugyan, de minden más hardver (a becslések szerint a maradék 80%) és a fedélzeti szoftver teljes egészében hazai munka eredménye. Erdogan miniszterelnök a felbocsátáskor tartott ünnepségen hangsúlyozta is, hogy a sikeres start megmutatta: Törökországnak helye van a nemzetközi űriparban.

A látható fény tartománya mellett infravörösben is készít felvételeket, legjobb felszíni felbontása 2,5 m lesz. A látómező 20 km széles sávot fed le. A 700 km magas pályáról érkező műholdas távérzékelési adatok egyik fő felhasználója a hadsereg. Emellett a megszokott katasztrófavédelmi, környezeti, térképezési, várostervezési, vízgazdálkodási feladatok várnak a műholdra. Az első képeket még az év vége előtt várják. A törökök már megrendelték a következő, 1 m-es felbontásra is képes holdjukat (Göktürk-1), a szerződéses partnerek a Telespazio és a Thales Alenia Space.

A keddi start volt idén feltehetően az utolsó Kínából. Az ázsiai ország megint rekordévet zárt. 2012-ben is 19 alkalommal végeztek űrindítást, ahogy tavaly is. Most viszont mind a 19 sikerrel járt, míg tavaly egy start kudarccal végződött.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020