Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Tisztul a levegő Európában
(Rovat: Környezetünk védelme - 2012.07.16 07:15.)

Másfél évtizednyi műholdas mérések alapján a levegőben levő egyik szennyező gáz, a nitrogén-dioxid mennyisége csökkenő tendenciát mutat.

Ugyanez a helyzet az Egyesült Államok egyes részein is. Máshol – főleg a Közép-Keleten és Ázsia egyes területein – ugyanakkor növekedés tapasztalható.

Ahogy a Föld népessége gyarapodik, az ipari termelés növekszik (már ahol növekszik...), a fosszilis energiahordozók felhasználása sem csökken, és a lakosság egyre inkább a nagyvárosokba költözik, úgy számíthatunk a légkör legalsó rétegének, a troposzférának az egyre nagyobb és koncentráltabb szennyezésére. Ennek egyik jelentős összetevője a nitrogén-dioxid (NO2). A gáz koncentrációjának műholdas mérése globális méretekben az Európai Űrügynökség (ESA) 1995-ben indított ERS-2 földmegfigyelő holdján elhelyezett GOME (Global Ozone Monitoring Experiment) műszerrel kezdődött. Ahogy a neve is utal rá, a berendezést eredetileg a légköri ózon megfigyelésére fejlesztették ki. A megfigyelések sorozatát az ESA Envisat műholdjának SCIAMACHY nevű, a NASA Aura holdjának OMI, és az Eumetsat szervezet MetOp poláris meteorológiai holdjának GOME-2 műszere folytatta.


Észak-Amerika és Európa térképén kék színnel a nitrogén-dioxid csökkenő koncentrációját jelölték, a mellékelt színskála alapján. A felső kép 1996 és 2002 között az ERS-2, az alsó 2003 és 2011 között az Envisat adataiból készült. (Kép: Brémai Egyetem)

Ahol növekedés látható a nitrogén-dioxid kibocsátásában, ott a fejlődő gazdaságok egyre nagyobb energiahordozó-felhasználása okolható. A csökkenést mutató régiókban a műszaki fejlődés, például a kevesebb kibocsátással rendelkező autók megjelenése javít a helyzeten. A változások meglepően gyorsak, kimutatásukra pedig a Föld egész területére vonatkozó, egységes módszerrel gyűjtött adatok alapján csak műholdakkal van lehetőség. Egyes helyszíneken – például Kaliforniában – a műholdas eredményeket földfelszíni és levegőből végzett mérésekkel is összevetették, és jó egyezést tapasztaltak.


Közép-Kelet, az Envisat adatai alapján: a nitrogén-dioxid-kibocsátás növekedése 2003 és 2011 között. A leginkább érintett területek például Teherán, Bagdad, Rijád környéke. (Kép: Brémai Egyetem)

A légkör összetevőinek mérését, a jövőbeli folytonosságot európai részről az ESA készülő Sentinel műholdsorozatának 4-es és 5-ös számú tagja lesz hivatott biztosítani. Az egyre több műholdas adat megjelenésével várható, hogy a légszennyezés alakulását követő szolgáltatások is fejlődésnek indulnak Európában.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020