Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Tüzek a Xingu folyó mentén
(Rovat: Környezetünk védelme, A hét képe - 2011.11.13 08:15.)

Brazília, Mato Grosso szövetségi állam. Az esőerdő irtásával járó sűrű füstöt az űrállomásról is látni lehet.

Az amazóniai esőerdők területén az 1960-as évek óta folyamatos és egyre gyorsuló ütemű az erdőirtás. A cél a földeknek mezőgazdasági termelésbe vonása, vagy legelők kialakítása. A módszer röviden: vágás, aztán égetés. Csak ezután következhet az újfajta haszonnövények ültetése. A folyamat önmagát erősíti, hiszen a trópusi esőerdők földje jórészt tápanyagban szegény. Így rajtuk a mezőgazdálkodás hosszú távon nem tartható fenn, mindig új területek elhódítására van szükség.

Bolygónk legnagyobb kiterjedésű esőerdőinek irtása olyan mértéket öltött, hogy az űrből nem csak távérzékelő műholdakkal, de szabad szemmel, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről is feltűnő. Az alábbi fényképet szeptember 17-én készítette az ISS 29. legénysége. A különleges, részben oldalirányú perspektíva jól kiemeli nem csak a kiterjedt irtási területet, de a füstoszlop magasságát is. A felvétel a Xingu folyó vidékéről készült. A folyómederben látható sárgás foltok homokzátonyok, amik azt jelzik, hogy a vízállás a felvétel készítésének idején alacsony volt.


A brazíliai Xingu folyó két partján felégetik a kiirtott erdő maradványait. Az ISS-ről készített felvételen a folyószakasz hossza 63 km. (Kép: NASA / JSC)

Az utóbbi években az esőerdők védelme talán nagyobb (de még mindig nem elég) figyelmet kap a régióban, részben az erdők helyi gazdasági és természeti értékeire, részben a globális éghajlatváltozásra való tekintettel.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020