Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Katrina utóhatása
(Rovat: Környezetünk védelme, Katasztrófák ellen - 2007.11.19 07:49.)

A hurrikán által 2005-ben az USA déli államaiban letarolt erdők nettó szén-dioxid-kibocsátókká váltak.

A NASA műholdas adatainak segítségével végzett kutatómunka eredményét a Science magazin legutóbbi számában publikálták. A fiatal erdőknek a növényi fotoszintézis révén jelentős szerepük van a légköri szén-dioxid megkötésében. Egy ilyen katasztrófa következtében az élő növények jókora hányada elpusztul, csökken a fotoszintézis mértéke. Ráadásul az elhalt növényi részek bomlásakor szén-dioxid szabadul fel.A felső képen a New Orleans melletti Pontchartrain-tó környékének egy részlete látszik, a hurrikán pusztítása előtt. A bal alsó részen látható zöld folt egy természetvédelmi területtel esik egybe. A Landsat-5 későbbi adataiból, már a Katrina elvonulása után készített képen ugyanez a terület pirosas színben látszik, ami a fapusztulást jelzi. (Képek: USGS)

A becslések szerint az érintett kb. 2 millió hektáros területen a Katrina mintegy 320 millió fát pusztított el vagy károsított jelentős mértékben. A kár leginkább Mississippi, Louisiana és Alabama államok erdeiben keletkezett. Az erdők regenerálódása még hosszú évekig eltarthat, s ezalatt több üvegházhatású szén-dioxidot juttatnak a légkörbe, mint amennyit megkötnek.

A kutatómunka során a Landsat-5 képei mellett a NASA Terra műholdjának MERIS felvételeit is felhasználták. Emellett helyszíni méréseket és számítógépes modellszámításokat is végeztek. Különböző felszínborítás-típusok jellegzetes sugárzást bocsátanak ki, ami a több hullámhosszon dolgozó távérzékelő műholdak segítségével elemezhető. Így a vegetáció változása is jól nyomon követhető. A meglepő eredmény szerint ez az egyetlen természeti katasztrófa közel akkora (60-100%) szén-dioxid-kibocsátást gerjesztett, mint amennyit e gázból az Egyesült Államok összes erdei egy átlagos évben megkötnek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020