Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Tűztérkép az űrből
(Rovat: Környezetünk védelme, Envisat - 2006.06.12 08:21.)

Az ESA mesterséges holdjai már egy évtizede gyűjtik az adatokat a Föld tüzeiről. A térkép a felhasználók számára most már közel valós időben is elérhető.

Az első globális tűzdetektáló rendszer 6 órával az esemény észlelése után jeleníti meg a térképen a „forró foltokat”. A több évre visszanyúló adatbázis fontos a környezeti változásokat vizsgáló kutatások számára, és segíthet megérteni a tüzek szerepét a Föld ökoszisztémájának alakításában. Jelenleg 200 regisztrált felhasználó veszi igénybe az adatbázist, főleg légköri kutatások céljára. A térképek mellett az események időpontja, földrajzi szélessége és hosszúsága egészen 1995-ig visszakereshető.


Évente 50 millió hektárnál is nagyobb területen pusztítanak erdőtüzek. Ezek hozzájárulnak a levegő szennyezettségének, illetve az üvegházhatást kiváltó gázok – elsősorban a szén-dioxid – mennyiségének növekedéséhez. Az 1998. évi El Niño-jelenség nyomán például a Borneó szigetén kitört erdőtüzek mintegy 2,5 milliárd tonna szenet juttattak a légkörbe. Összehasonlításul: ez egész Európa egyéves kibocsátásával egyenlő!

A World Fire Atlas (WFA) adatai az ESA 1995-ben indított ERS-2 földmegfigyelő mesterséges holdjának ATSR, illetve a 2002-től működő Envisat hold AATSR műszerétől származnak. Ezek az érzékelők az infravörös tartományban működnek. A tüzeket legkönnyebben a helyi éjszaka során tudják detektálni, amikor a környezet hőmérséklete alacsonyabb. A tüzet jelző hőmérsékleti határ kb. 39 ºC; nagy hőmérséklet esetén (pl. ipari baleset) a térbeli felbontás igen jó.


Az ESA műholdjai által detektált földfelszíni „forró foltok” 2005-ben. (Képek: F. Siegert/Remote Sensing Solutions GmbH; ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020