Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kettős műholdindítás a klímakutatás jegyében
(Rovat: Környezetünk védelme, Időjárás és előrejelzése - 2005.09.03 17:18.)

Világszerte az egyik „legfelkapottabb” kutatási terület a klímaváltozás tanulmányozása. Hamarosan egyszerre két új mesterséges hold is beáll a sorba.


A földi légkörnek az ipari forradalom óta folyamatosan tartó felmelegedését kiváltó okokról jelenleg még a kívánatosnál sokkal kevesebbet tudunk. Az egyik fontos kutatási terület a felhőzet és a levegőben lebegő részecskék (aeroszolok) szerepének vizsgálata a folyamatban. Az A-Train nevű nagyszabású űrkutatási programban Föld körüli pályáról rövidesen hat különféle mesterséges holdat állítanak munkába a feladatra. A konstelláció teljes kiépülése 2008-ra várható. Már ott kering a NASA Aqua és Aura mesterséges holdja, valamint a Parasol, egy közös francia-amerikai hold is.

A műhold-hatos egyik új tagja a mindössze 635 kg-os francia-amerikai Calipso. Feladata függőleges légköri profilok mérése, 30 méteres felbontással. A felhőzet magasságáról és az aeroszolok vertikális eloszlásáról, összetételéről, optikai tulajdonságairól szolgáltat majd pontos adatokat. Indítására rövidesen (talán szeptember végén) a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról, Delta-2 rakétával kerül sor. A passzív infravörös és optikai képalkotó berendezések mellett a Calipso fő műszere a lidar elvén működő berendezés. Ez két hullámhosszon (532 és 1064 nm) polarizált lézernyalábokat bocsát ki, és a visszavert fény alapján következtet a felhőzet tulajdonságaira.

A Calipso társa a hordozórakéta tetején – és a munkájában is – az amerikai-kanadai CloudSat. Hasonló jellegű méréseket végez majd, de más technikával. Míg a Calipso lidar, a CloudSat radar módszerrel (vagyis 94 GHz frekvenciájú rádióhullámok visszaverődését használva) térképezi fel a felhőzet magassági profilját.

Az A-Train konfiguráció mindegyik holdja egyedi mérési lehetőségekkel rendelkezik, jól kiegészítik egymást. Először lesz lehetőség arra, hogy gyakorlatilag egyszerre vizsgálják a légkör számos paraméterét (aeroszolokat, felhőket, relatív páratartalmat, a napsugárzás fluxusának változását az egyes rétegekben). A sorban első és utolsó hold 15 percen belül halad el földfelszín ugyanazon pontja felett. Ezen belül a két középső, a Calipso és a CloudSat 15 másodpercen belül követik egymást. Az együttes utolsó, hatodik tagja – a légköri szén-dioxid koncentrációját mérő amerikai OCO – 2008-ig áll majd pályára. (A CNES Magazine 2005. júniusi száma nyomán)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020