Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Műholdas segítség a gorilláknak
(Rovat: Környezetünk védelme, Navigáció és térképészet - 2005.04.15 07:52.)

Nem őrző-védő szolgálatokról, hanem az Afrikában élő mintegy 700 hegyi gorilláról van szó. Az ESA és az UNESCO közös programjában űrfelvételek alapján térképezték fel a rezervátumokat.

A veszélyeztett főemlős élőhelye több ország (a Kongói Demokratikus Köztársaság, Ruanda és Uganda) határvidékén húzódik. A kevesebb mint 700 egyedet számláló gorillapopuláció összesen öt nemzeti park területén, az erdőkkel borított felföldön él. Ezidáig még a nemzeti parkok pontos határait sem igen tudták meghúzni, hiszen a térképezés ezen a tájon nehéz feladat. Ráadásul a szomszédos országok térképrendszerei sem egységesek. Az öt nemzeti parkból három már felkerült az UNESCO világörökség-listájára, a maradék kettő esetében az eljárás folyamatban van.

A térség az utóbbi évek híradóiban is sokszor szerepelt. A menekültáradat nyomán felvirágzó illegális fakitermelés és orvvadászat miatt veszélybe kerültek a természeti értékek, a megmaradt gorillák életfeltételei is. A műholdas felvételek, digitális terepmodellek, a földhasználatra és a felszínborításra vonatkozó térképek alapján az utóbbi 15 évre vonatkozó változásokról is információt kaphatnak.

Az új, műholdas távérzékeléssel nyert, helyszíni terepi mérésekkel kombinált adatok könnyebbé teszik az orvvadászok elleni küzdelmet, segítenek a nemzeti parkok természeti kincseinek számbavételében, és megnyitják a lehetőséget az ökoturizmus felvirágoztatására. Az UNESCO illetékese szerint az ESA földmegfigyelő mesterséges holdjainak mérései alapján nyerhető adatok a közeljövőben más világörökségi helyszíneken is hasznosak lehetnek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020