Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Vissza a mélybe – űrutazás a víz alatt
(Rovat: Kontinensünk hajósai, Az Űrállomás és az USA - 2017.06.27 07:15.)

Az, hogy hogyan is készülnek fel az űrhajósok a küldetésükre, olyasmi, amit mi, hétköznapi halandók csak a hírekből láthatunk.

A világűrben a környezet teljesen eltér a Földön megszokottól. Ami idelent egy egyszerű feladat, ott rengeteg buktatót és veszélyt rejt. Egy egyszerű csavarkulcs használata is komoly feladat a súlytalanság állapotában. Ahhoz, hogy az űrhajósok jól tudják ellátni feladataikat, komoly és összetett tanulási és gyakorlási folyamaton esnek át. Ez hosszú, éveken át tartó, az apró részletekre is kiterjedő eljárás, amelynek során rutint szereznek a kozmikus körülmények során végzendő feladatok problémamentes megoldására.


(Kép: NASA)

Hogyan is készülnek földi körülmények közt a küldetésekre? Az egyik bevált módszer az expedíció szimulálása víz alatti térben. Június 19-én hat űrhajós közel 20 m-re merült a tenger felszíne alá, ahol 10 napot töltenek, mint „akvanauta” az Aquarius víz alatti laboratóriumban. Ez a floridai partok közelében található. Ők a NEEMO (NASA Extreme Environment Mission Operations, magyarul NASA extrém környezeti műveleti küldetés) 22. személyzete. A csapat űrhajósokból, technikusokból és tudósokból áll, akiknek most alkalmuk nyílik a gyakorlásra.


A NEEMO-22 legénysége. (Kép: NASA)

A labor úgy működik , mint egy űrbázis az űrhajósok számára. Rendszeresen „vízitúrákat” hajtanak végre búvárfelszerelésben, és a felhajtó erő módosításával szimulálják a Holdon, a Marson vagy az aszteroidákon tapasztalható gravitációs szinteket.


„Űrséta” a vízben. (Kép: NASA)

A küldetés parancsnoka Kjell Lindgren NASA űrhajós, aki a kutatási és feltárási célú űrsétákra, valamint a Nemzetközi Űrállomáson végrehajtott űrséták során végzett feladatokra fog összpontosítani. Csapatának tagjai még Pedro Duque ESA űrhajós, Trevor Gradd bolygótkutató, Dom D'Agostino kutató, valamint két fő technikai személyzet.

A végrehajtandó feladatok egyike a hosszú űrséták szimulálása. Az idén kitűzött célok között megtalálható a felszerelések tesztelése, az emberi test működésének, valamint az alvásnak a vizsgálata. A csapat kipróbál egy új, az ESA által kifejlesztett felszerelést is, amely segíti az űrhajósok kimentését, ha balesetet szenvednek például egy a Hold felszínén végrehajtott űrséta során. A LESA (Lunar Evacuation System Assembly) koncepciót Németországban, Kölnben fejlesztették és tesztelték az ESA Űrhajósközpontjában.


A LESA. (Kép: NASA)

Az űrben az űrhajósok biztonsági okok miatt mindig párban dolgoznak. A LESA lehetővé teszi az egyik űrhajós számára, hogy szükség esetén a mozgásképtelenné vált kollégáját képes legyen kimenteni, szállítani és biztonságba helyezni. A rendszert az ESA súlytalanságot szimuláló medencéjében már tesztelték, és most a NEEMO-22 folyamán gyakorlati teszteket fognak végrehajtani vele.

Víz alatt és felett is folyik a munka. A földi irányítás szerepét egy másik csapat látja el, ugyanakkor ők a vízben támogató búvárokként is segítik a küldetést. A csapat tagja az ESA űrhajósa, Andreas Mogensen, aki 2015-ben dolgozott az űrállomáson, valamint egy veterán akvanauta, az ESA űrhajóskiképzője, Hervé Stevenin, és az ESA Eurocom (földi irányítóközpont) részéről Andrea Boyd. Szintén a csapatot erősíti Aki Hoshide japán űrhajós a Capcom (vagyis az űrhajósokkal való szóbeli kommunikációs kapcsolatért felelős irányító) szerepében.


Az irányítóközpont. (Kép: NASA)

Az űrügynökségek mindig arra keresik a módot, hogy felkészüljenek az űrrepülésre a Föld elhagyása nélkül. Az ESA például az űrhajósokat barlangokban képzi, a NASA víz alatti laboratóriumot működtet. Az űrállomás programjában partner országok űrhajósai csatlakoznak ezekhez a programokhoz, hogy a valósághű tapasztalatok birtokában hatékonyan és biztonságosan dolgozzanak egy kulturálisan sokszínű csapat keretein belül.

Tavaly Pedro Duque és Aki Hoshide részt vett az ESA barlangos képzésén. Andreas Mogensen és Kjell Lindgren jól ismerik egymást, mert mindketten a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodtak Andreas 10 napos iriss küldetése alatt, 2015-ben.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020