Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Európai űrhajósok az ISS-en
(Rovat: Kontinensünk hajósai, Az Űrállomás és kontinensünk - 2016.05.15 08:15.)

Az európai űrhajósok 15 év alatt 23 küldetést teljesítettek az ISS fedélzetén. Az évforduló alkalmából az ESA infografikán foglalta össze a múlt és a már belátható jövő repüléseit.

2001. április 19-én az olasz Umberto Guidoni az STS–100 küldetés tagjaként az Endeavour fedélzetén 11 napos küldetésre indult a világűrbe. Így ő lett az első európai űrhajós, aki feljutott a Nemzetközi Űrállomásra, ahonnan május 1-jén tért vissza. A legénység igazán nemzetközi volt, hiszen a négy amerikai mellett az ESA űrhajósán kívül az orosz Jurij Loncsakov és a kanadai Chris Hadfield is első, illetve második űrrepülésére indult. Guidoninak az volt a második, egyben utolsó űrrepülése.

A 15. évforduló alkalmából készítette el az ESA az ISS-en járt európai űrhajósok küldetéseit összefoglaló infografikáját. A brit Tim Peake jelenleg is folyó Principia küldetése a 23. a sorban, de a képen a francia Thomas Pesquet idén ősztől jövő tavaszig, illetve az őt követő Paolo Nespoli jövő évi űrrepülése is helyt kapott. Nespoli ezzel három helyet is elfoglal a 25 küldetésből. Ugyancsak háromszor szerepel a sorban honfitársa, Roberto Vittori, kétszer pedig a svéd Christer Fuglesang, a holland André Kuipers, valamint a belga Frank de Winne, aki második repülése során három hónapig az ISS első és eddig egyetlen európai parancsnoka volt. A 25 repülést tehát 18 űrhajós hajtotta végre. Közülük csak ketten voltak hölgyek, 2001-ben a francia Claudie Haigneré és 2014–15-ben az olasz Samanta Christoforetti.


(Kép: ESA)

Ami a nemzetiségeket illeti, a 25 küldetést kilenc nemzet űrhajósai hajtották/hajtják végre. Feltűnő az olaszok túlsúlya (5 űrhajós 9 küldetése), ennek okáról egy korábbi cikkünkben már írtunk. Az ESA-ban vállal szerepüknek megfelelően 4, illetve 3 űrhajóssal képviseltetik magukat a franciák és németek, míg a képet az ESA szellemiségének megfelelően egy-egy belga, holland, svéd, spanyol, dán és brit űrhajós teszi teljessé.

Az összeállítás érdekessége, hogy Thomas Pesquet év végén kezdődő repülésével a 2009-es ESA-űrhajóscsoport utolsó tagja is feljut az űrbe. Ők még mind a hatan fiatalok, így magától értetődően bíznak abban, hogy a későbbiekben újabb feladatokat kapnak.

Az infografikán nem szerepelnek azok az európai űrhajósok, akik nem jártak az ISS-en. Az ő teljes listájuk a lent megadott linken található. A lista érdekessége, hogy azon már Farkas Bertalan is szerepel. Ő csak tavaly novemberben, hazánk ESA-csatlakozásakor „lett” európai űrhajóssá, az ESA furcsa – és e sorok írója által többször kritizált – logikája szerint csak az számít európai űrhajósnak, aki valamely ESA-tagállam polgára.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020