Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ha ESA-tagok lennénk...
(Rovat: Kontinensünk hajósai - 2008.04.11 06:00.)

...akkor most magyar állampolgárok is készülődhetnének az Európai Űrügynökség űrhajóstoborzójára.

Mivel hazánk hivatalos belépési tárgyalásai ha lassan is, de már megkezdődtek, a következő alkalommal talán már magyar űrhajósjelöltekről is beszámolhatunk. Legutóbb 1992-ben töltötték fel az európai űrhajósgárdát. Az első kiválasztási kör 1978-ban volt.

A mostani űrhajóstoborzóra az ESA 17 tagországának (Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc és Svédország) polgárait várják. A kampány különböző népszerűsítő rendezvényekkel kezdődik, a jelentkezéseket május 19-től fogadják.

Az ESA most kiválasztandó űrhajósai a kiképzésük után a Nemzetközi Űrállomáson, a Columbus kutatólaboratóriumban dolgozhatnak majd, de az is lehet, hogy közülük kerülnek ki a Holdra vagy akár még messzebbre induló űrutazók.


André Kuipers és Frank de Winne európai űrhajósok a NASA-nál a víz alatt gyakorolják az űrsétát (Kép: ESA /A. Kuipers)

A kiválasztás folyamata dióhéjban:

  • egészségügyi alkalmassági vizsgálat (pilóták számára előírt, a nemzeti hatóságok által kiállított bizonyítvánnyal kell jelentkezni)
  • kétlépcsős pszichológiai és pályaalkalmassági vizsgálat
  • orvosi vizsgálatok: repülőorvosi, klinikai vizsgálatok, laboratóriumi tesztek
  • formális állásinterjú; a szakmai alkalmasságot az ESA által kijelölt bizottság bírálja el
  • a végeredményt – az űrhajósjelöltek nevét – 2009-ben hirdetik ki
  • a jelöltek megkezdik alapkiképzésüket Németországban, az ESA Köln melletti központjában (European Astronaut Centre, EAC)


A német Thomas Reiter gyakorlás közben Csillagvárosban, 2003-ban. Eredeti foglalkozása katonai berepülőpilóta. (Kép: ESA / S. Corvaja)

Az ideális európai űrhajós jártas kell legyen valamilyen kapcsolódó tudományterületen (pl. élettudományok, fizika, kémia, orvostudomány) és/vagy mérnöki, esetleg repülőgép-vezetői képesítéssel kell rendelkezzen. Bizonyítania kell kiemelkedő kutatói, alkalmazói vagy oktatói képességeit. A pályázóktól elvárják többek közt a kitűnő memóriát, a koncentrációt, a jó vitakészséget, a motiváltságot, a rugalmasságot, a lelki egyensúlyt, a csapatba való könnyű beilleszkedés képességét, és a kézügyességet is. Alapfeltétel a tökéletes angol nyelvtudás, és előnyt jelent az orosz nyelv ismerete is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020