Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Dán CubeSat ESA támogatással
(Rovat: Kis űreszközök nagy szerepe, Az Űrállomás és kontinensünk - 2015.08.10 12:15.)

Az egy egységes (1U) CubeSatot az Aalborgi Egyetem (Dánia) harminc diákja építette, az ESA Oktatási Irodája támogatásával.

A 10 × 10 × 10 cm-es műhold egy év alatt készült el. Az lesz az ESA első diákműholdja, amelyet a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről fognak elindítani. Az AAUSat–5-öt augusztusban viszik fel az ISS-re, majd Andreas Mogensen dán ESA-űrhajós őszi repüléséhez igazítva fogják kilökni az e célt szolgáló szerkezettel a Kibo modulból. Az ESA Mogensen repülése alkalmából ajánlotta fel a dán egyetemistáknak a műszaki tanácsadást és a repülési lehetőséget.


Indításra készítik elő az AAUSat–5 nanoműholdat. (Kép: Aalborg University)

Az 1 kg tömegű műholdat júniusban Houstonban adták át a NanoRacks cég képviselőinek. Ez a cég intézi az ISS-ről történő pályára állítást. Az AAUSat–5-tel együtt adtak át egy másik Dániában épített ESA CubeSatot, a három egységes (3U, 30 × 10 × 10 cm, 3 kg) GomX–1 műholdat. Ezt dán cégek építették, azzal a céllal, hogy a repülőgépek által kibocsátott rádiójeleket vegyék az űrben. A minőség-ellenőrzést követően mindkét műholdat elhelyezték abban az indítószerkezetben, amelyet hamarosan a japán HTV–5 teherűrhajó szállít az ISS-re. Onnan az SSOD nevű szerkezettel a Kibo modul zsilipkamráján keresztül helyezik ki a két műholdat a világűrbe.


Három CubeSat hagyja el az ISS Kibo modulján működő, nanoműholdak indítására szolgáló eszközt (SSOD). (Kép: NASA)

Az AAUSat–5 fő feladata annak a tökéletesített vevőberendezésnek a kipróbálása, amellyel a tengeri hajók által az automatikus azonosító rendszer (AIS) előírásai szerint kibocsátott jeleket veszik. A Földön ezek a jelek csak a hajók és a part, illetve a hajók egymás közti kommunikációjában használhatók, az űrből viszont a nyílt tengerek sem maradnak lefedetlenek. A rendszert az ESA egy kísérleti antennával az ISS fedélzetén már 2010-ben kipróbálta. (A feladat végrehajtása persze nem lesz világraszóló újdonság, hiszen a két VesselSat műhold ezt a munkát 2011, illetve 2012 óta üzemszerűen végzi, fedélzetükön a magyar BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. által készített elektronikus egységekkel. Különös, hogy a „duplikációk elkerülésére” sok esetben oly kényes ESA-nak ez nem tűnt fel. – B.E.)

A műhold terveinek alapjául az AAUSat–4 jelű CubeSat szolgált, amelyet a dán egyetemisták az ESA „Fly Your Thesis!” programja keretében építettek, és amelynek indítása 2016 elején esedékes. Az AAUSat–5 vibrációs tesztjeit a dán Hytek cég végezte, a termo-vákuum tesztelést viszont az ESA ESTEC űrközpontja laboratóriumában hajtották végre. Miután az AAUSat–5 pályára áll, a várhatóan néhány hónapos élettartama alatt mindvégig az egyetemisták fogják irányítani.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020