Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Bomba helyett 37 műhold
(Rovat: Kis űreszközök nagy szerepe, A hónap száma - 2014.06.20 12:15.)

A szovjet korszak ballisztikus rakétájából átalakított Dnyepr hordozórakéta nem kevesebb mint 37 kis műholdat állított Föld körüli pályára.

A start a Dombarovszkij katonai bázisról, Jasznij városa és a kazah határ mellől, egy föld alatti rakétasilóból történt, június 19-én, magyar idő szerint 21:11-kor. Az egyszerre indított különálló műholdak számának tekintetében a mostani rekordnak számít: összesen 37 kis űreszköz jutott a világűrbe, amelyeket még felsorolni is kimerítő volna. A műholdak tulajdonosai, készítői négy kontinens 17 országát képviselik. Általánosságban el lehet mondani, hogy többségük feladata a Föld megfigyelése lesz. Az elért közel kör alakú, poláris pálya hajlásszöge 98°, felszín feletti magassága 630 km. A műholdak közül 33-at egymás után 30-30 másodperccel bocsátottak önálló útjára, nehogy véletlenül összeütközzenek és megsérüljenek. További négy űreszköz később, az őket szállító műholdról önállósul. A startot a Dnyepr rakéták kapacitását értékesítő, moszkvai székhelyű orosz-ukrán Koszmotrasz vállalat szervezte. Az eredetileg ukrán gyártmányú R-36M (SS-18) jelzésű ballisztikus rakétából átalakított hordozóeszközt 1999 óta most huszadik alkalommal használták űrindításra. Tavaly novemberben, a Dnyepr előző startjakor még „csak” 32 műhold állt pályára.


A Dnyepr rakéta orrkúpja a sok logóval olyan, mint egy világutazó felmatricázott bőröndje. (Kép: Elecnor Deimos)

A mostani adag nagy része apró CubeSat volt. Két valamivel nagyobb földmegfigyelő űreszköz, a spanyol tulajdonú Deimos-2 és a kazah KazEOSat-2 is repült. A 300 kg tömegű Deimos-2 a sorozat 2009-ben indított első darabjához csatlakozik, és 75 cm-es felbontású űrfelvételek készítésére lesz alkalmas. A 180 kg-os KazEOSat-2 közepes (6,5 méteres) felszíni felbontással rendelkezik. A műholdseregből megemlítjük még a SaudiSat-4-et, amely amerikai és szaúd-arábiai együttműködésben épült. A jövőben az űrben építendő gravitációshullám-detektorokhoz szükséges technológiát, egy precíz gyorsulásmérőt tesztelnek vele. A kaliforniai Planet Labs cégnek egyszerre 11 újabb holdja állt pályára, amelyek egy tervezett több mint százelemű konstelláció tagjai. Céljuk az egész Föld szemmel tartása, rövid visszatérési idővel, nyilvános adathozzáférést nyújtva.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020