Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kanadai mikroműhold kisbolygók keresésére
(Rovat: Kis űreszközök nagy szerepe - 2008.06.30 06:00.)

A mindössze 65 kg-os űreszköz, amellyel földközeli kisbolygókat szeretnének találni, 2010 körül indulhat.

A tervezett NEOSSat (Near Earth Object Surveillance Satellite) műhold lesz az első, amelyet kifejezetten kisbolygókeresésre és -követésre készítenek. Az űrprogram jelentősen megnövelné a Földre potenciálisan veszélyes égitestek keresésének hatékonyságát. Olyan égitesteket azonosíthatna, amelyek a jövőben további részletes – akár helyszíni, űrszondás – tanulmányozásra is érdemesek. A program másik fő része a Föld körül keringő űreszközök és nagyobb űrszemét-darabok követése. A napszinkron pályára szánt mikroműhold jól kiegészíti a földi távcsöves követőhálózatot, a nappalok és éjszakák váltakozásától megszabadulva 24 órás megfigyelési lehetőséget nyújt.


Fantáziarajz a tervezett kanadai NEOSSat holdról. (Kép: neossat.ca)

A 12 millió dolláros miniatűr műhold mérete nem lenne nagyobb, mint egy jókora bőröndé. Emiatt felbocsátása költségkímélő módon megszervezhető, hiszen egy nagyobb műholddal együtt, mintegy „potyautasként” indulhatna ugyanazon hordozórakéta tetején. A projektet a kanadai védelmi kutatások intézete és az ország űrügynöksége közösen finanszírozza. Kanada hagyományosan erős a kisméretű műholdak készítésében. Az új program közvetlen elődjének a nagysikerű, 60 kg-os MOST (Microvariability and Oscillation of STars) tekinthető, amellyel csillagok fényváltozásait vizsgálták.

A NEOSSat 15 cm-es fedélzeti távcsöve kisebb, mint a legtöbb amatőrcsillagász műszere, a 700 km felszín feletti magassága azonban sok mindenért kárpótolja. A légkör fölött, a sötét égi háttér előtt akár olyan kisbolygókat is tud majd detektálni, amelyekről a 100 másodperces expozíciós idő alatt mindösze 50 foton érkezik a teleszkópba.

Ha valaki fontosnak tartja a kisbolygókeresést, ezt azzal is jelezheti, hogy a NEOSSat honlapján feliratkozik egy listára. A kanadai és nemzetközi támogatók nevét külön gyűjtik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020