Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Két kis kínai műhold egy kis kínai rakétával
(Rovat: Kínai műholdak, Kis űreszközök nagy szerepe - 2019.09.01 08:15.)

A szilárd hajtóanyaggal működő Kuajcsou-1A rakéta magyar idő szerint szombaton kora hajnalban indult Csiucsüanból.

A két műhold indítását az Expace nevű vállalat szervezte, az időpont magyar idő szerint augusztus 31-én 1:41 volt. A megbízható, olcsó Kuajcsou-1A (Kuaizhou-1A) hordozórakéta 200 kg hasznos terhet képes alacsony (a felszín felett 700 km-re húzódó) napszinkron pályára juttatni. Az indítást eredetileg még tavaly novemberre tervezték, aztán 2019 első negyedévére halasztották. Utána semmi hír nem érkezett róla, mígnem augusztus elején bejelentették a hónap végi startot. A rakétát fejlesztő CASIC (China Aerospace Science and Technology Corporation) szerint idén év vége előtt még 8 vagy 9 kereskedelmi indítás következhet Kuajcsou-1A-val.


A rakéta egyik mostani hasznos terhe, a Kuhszüe-09 (Kuxue-09 vagy röviden KX-09) súlytalansági kísérleteket végez majd a Föd körül. Fejlesztője a DFH Satellite Co., Kína egyik legjelentősebb műholdgyártója. Az összes jelenleg működő kínai műhold mintegy harmada olyan platformokra épült, amelyeket a DFH fejlesztett. Ezek az űreszközök a 10 kg-tól az 1 tonnáig terjedő mérettartományt ölelik fel. A cég 60 felbocsátott műholdjából 37 az elmúlt 5 évben indult, a teljes számból nem kevesebb mint 52 jelenleg is pályán van.

A másik felbocsátott űreszköz egy két egységből álló (2U) kísérleti CubeSat, a SpaceTY fejlesztése. Neve Hsziaohsziang-1-07 (Xiaoxiang-1-07, TY-1-07). A gyártó cég Kína egyik első kereskedelmi mikro- és nanoműhold-építő vállalata. Kutatóintézeteknek, vállalkozásoknak kínálnak „kulcsrakész” műholdas megoldásokat különféle tudományos és technológiai kísérleti célra.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020