Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Chinasat-18: valami baj van
(Rovat: Kínai műholdak, Lássuk és halljuk egymást - 2019.08.21 13:15.)

Augusztus 19-én indult egy új kínai távközlési hold, geostacionárius pályára szánták. A hordozórakéta a jelek szerint rendben tette a dolgát, de az űreszközzel valami nincs rendben.

Ahogy szokás szerint mi is beszámoltunk róla, augusztus 19-én, magyar idő szerint 14:03-kor egy Hosszú Menetelés-3B rakétával indult a Szecsuán tartományban fekvő Hszicsangból (Xichang) a China Satcom állami vállalat legújabb távközlési műholdja. Az űreszköz a tervek szerint először elnyúlt átmeneti pályára került volna, hogy utána saját hajtóműveivel kialakítsa az egyenlítői sík közelében, kb. 36 ezer km magasan húzódó körpályáját. A Chinasat-18 kijelölt állomáshelye a geostacionárius pályaíven a 116°-os keleti hosszúságnál van.

A szokásos „kommunikációs koreográfia” szerint a start sikeréről a kínai állami hírügynökség rövid közleményben számolt volna be. A várt közleményt azonban csak nem akarták kiadni, amit a megfigyelők egy idő után gyanakodva úgy értékeltek, hogy valami váratlan jöhetett közbe. S valóban, augusztus 20-án végül közzétették, hogy a műholddal „rendellenesség” történt. Hogy pontosan mi volt a hiba oka, és hogy a történtek hogyan érintik a műhold további sorsát – például megmenthető-e még eredeti céljára –, arról egyelőre nem áll rendelkezésre megbízható információ. A műhold állítólag rendben elvált a hordozórakéta utolsó fokozatától, egy új objektum Föld körüli pályára kerülését pedig amerikai követési adatok is megerősítették.


A Chinasat-18 műhold a földi tesztek közben. (Kép: China Space News)

Az 5,2 tonna starttömegű nagy távközlési hold feladata szélessávú adatátviteli szolgáltatások nyújtása lenne a Kína távoli vidékein élők, valamint légi és tengeri utasok számára. A Chinasat-18 a China Academy of Space Technology (CAST) állami vállalatnál épült, a DFH-4 műholdplatform továbbfejlesztett változatára (DFH-4E). Ezt most alkalmazták első alkalommal, korábban a 2006 óta használt DFH-4 több mint húsz műhold gyártásához szolgált alapul. 2006-ban és 2008-ban egy-egy ilyen távközlési holddal napelemproblémák adódtak, lerövidítve az űreszközök hasznos élettartamát. A Chinasat-18-at legalább 15 éves működésre szánták.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020