Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Beidou műholdpáros indult
(Rovat: Kínai műholdak, Navigáció és térképészet - 2018.09.21 07:15.)

Ismét egy új hónap, megint indítottak Kínából két navigációs műholdat közepes magasságú Föld körüli pályára...

A „kínai GPS”, vagyis a Beidou műholdas helymeghatározó rendszer két új tagját egy Hosszú Menetelés-3B rakétával bocsátotték fel szeptember 19-én, magyar idő szerint 16:07-kor. A starthely a Szecsuán tartománybeli Hszicsang (Xichang) volt. Az űreszközök a Beidou modernizált, 3. sorozatának legújabb képviselői. Jelölésük M13 és M14, ahol az M betű a közepes (kb. 21 és félezer km magas, 55,5°-os hajlásszögű) pályára utal. Más globális navigációs műholdrendszerek – az amerikai GPS, az orosz GLONASSZ és az európai Galileo – csak közepes (20 ezer km körüli magasságú) pályákat használnak, de a kínai Beidou műholdak közül vannak olyanok is, amelyek magasabb (geoszinkron vagy geostacionárius) pályákról sugározzák navigációs rádiójeleiket.


A Beidou-3 típusú műholdak starttömege 1014 kg, méretük 2,25 m × 1,22 m × 1 m. A rakéta orrkúpja alatt egyszerre két ilyet foglalt helyet (természetesen akkor még összecsukott napelemtáblákkal). (Fantáziakép: J. Huart)

A két Beidou műhold idén már a hatodik ilyen páros Kínából. (Ezek mellett júliusban egy geoszinkron pályára tartó példány is indult.) Az ország összességében már 25 űrstartnál jár 2018-ban. A következő két Beidou holdra sem kell túl sokat várni, októberen indulhatnak. Sőt még novemberre is tervben van egy ugyanilyen páros indítás. A feszített tempó oka, hogy a kínaiak 2020-ra szeretnék elérni a rendszer teljes, globális lefedettségét, amihez összesen 35 műholdra lesz szükség: 27-re közepes magasságú, háromra 55,5°-os hajlásszögű geoszinkron, ötre pedig az egyenlítői sík közelében húzódó geostacionárius pályán.


A kínai navigációs műholdak pálya menti elhelyezkedése a rendszer teljes kiépítettségében. (Kép: Beidou)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020