Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kaofen-5
(Rovat: Kínai műholdak, Környezetünk védelme , Mezőgazdaság - 2018.05.09 06:15.)

Nagyfelbontású kínai földmegfigyelő műhold indult Tajjüanból.

A start május 8-án, magyar idő szerint 20:28-kor történt az általában poláris napszinkron pályára szánt műholdak indítóhelyéül szolgáló Tajjüanból (Taiyuan), egy Hosszú Menetelés-4C típusú hordozórakétával. A polgári célú távérzékelő Kaofen-5 (Gaofen-5) műhold neve maga is „nagy felbontást” jelent kínai nyelven.

A nagyszabású program 2010-ben indult, az első Kaofen műholdat 2013-ban állították pályára. A tervek szerint a sorozatban összesen 14 műholdat terveznek. Ha ez sikerül, akkor közel valós időben (rövid visszatéréssel) tudják majd a teljes Földet megfigyelni, például mezőgazdasági, környezetvédelmi, katasztrófa-elhárítási és biztonsági alkalmazások céljára. A rendszerben optikai és radaros elven működő, illetve alacsony és magas (geostacionárius) pályán keringő űreszközök is vannak.

A most felbocsátott Kaofen-5 a rendszer ötödik tagja (bár a „változatosság kedvéért” a Kaofen nevet más űreszközökhöz is szokták használni). Fedélzetén nem levesebb mint hat különböző műszer repül. Köztük a látható és közeli infravörös tartományban érzékeny hiperspektrális kamera, spektrális képalkotó berendezés, a légkör üvegházhatású gázainak és nyomokban előforduló gázoknak a koncentrációját mérő, valamint az aeroszolokat és a felhőzetet kutató műszer. A műhold a Shanghai Academy of Spaceflight Technology SAST-5000B jelű platformjára épült.


A kínai Kaofen-5 műhold tesztelés közben. (Kép: CASC)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018