Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hetet egy csapásra Kínából
(Rovat: Kínai műholdak, Kis űreszközök nagy szerepe - 2018.02.03 13:15.)

A Hosszú Menetelés-2D rakéta utasai között volt az Európai Űrügynökség (ESA) idei első műholdja, egy CubeSat is.

A hét műholdat alacsony (500 km körüli magasságban húzódó) pályákra helyező kínai hordozórakéta február 2-án, magyar idő szerint 8:50-kor emelkedett a magasba Csiucsüanból (Jiuquan). A Hosszú Menetelés-2D fő hasznos terhe a kínai építésű Csangheng-1 (Zhangheng-1) műhold volt, amelynek ambiciózus kutatási programja a földrengésekkel esetleg kapcsolatba hozható, azokat közvetlenül megelőző elektromágneses jelenségek észlelése lesz. Siker estén ez akár segíthet előrelépni az ilyen típusú természeti katasztrófák előrejelzésének terén. A 730 kg tömegű űreszközön kilenc különféle tudományos berendezést helyeztek el, amelyek a Föld mágneses terét, plazmakörnyezetét vizsgálják. A műhold Csang Hengről (Zhang Heng), az időszámításunk szerinti 1. században született kínai csillagászról és matematikusról kapta a nevét. Az ókori tudós úttörő szerepet játszott a földrengések detektálásában. A Csangheng-1 másik, „nemzetközi” neve (China Seismo-Electromagnetic Satellite, CSES) is a szeizmikus kutatási célra utal. Az űreszközt olasz szakemberekel együttműködésben fejlesztették, tervezett működési élettartama 5 év.


Fantáziakép a poláris napszinkron pályára került Csangheng-1 műholdról. (Kép: CNSA / CEA / ASI / INFN)

A rakéta orrkúpja alatt elhelyezkedő további hat műhold közül elsőként a dán GomSpace cég által épített két 6 egysges (6U) CubeSat, a GomX-4A és GomX-4B nevét említjük. Ezekről korábban már részletesebben írtunk. A technológiai kísérleti műholdak egyike a dán védelmi minisztériumé, a másik az ESA-é. Egymástól akát kb. 4,5 km-es távolságban, kötelékben repülve a műholdak közötti S-sávú kommunikációs kapcsolat és hajtóműveket kipróbálását végzik velük (a manőverezést a GomX-4B végzi miniatűr hideggázas hajtóműveivel). Érdekesség, hogy a 2018-as éveben a GomX-4B az ESA elsőként pályára állított űreszköze. A GomX-4A a repülőgépek és hajók mozgásáról gyűjt adatokat.


A Föld körül keringő GomX-4 nanoműholdpáros. (Kép: GomSpace)

Az ugyancsak most pályára állított ÑuSat-4 és ÑuSat-5 mikroműholdak az argentin Satellogic cég tulajdonai. Az egyenként 37 kg-os műholdak Uruguayban épültek. Egy tervezett több tucatnyi, vagy később akár több száz hasonló űreszközből álló földmegfigyelő konstelláció előfutárai. A műholdak optikai és infravörös tartományban hiperspektrális űrfelvételeket készítenek bolygónk felszínértől. A ÑuSat sorozat előző három tagja is Kínából indult, 2016-ban és 2017-ben.

A Hosszú Menetelés-2D rakéta utasainak létszáma két apró kínai CubeSattal teljes. Ezeket földmegfigyelési, illetve távközlési célú kísérletekhez készítették.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018