Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újra SuperView
(Rovat: Kínai műholdak, Navigáció és térképészet - 2018.01.09 07:15.)

A 2016-os első páros után most újabb két nagyfelbontású kereskedelmi távérzékelő műholdat indítottak Kínából.

Az újabb két SuperView műhold (vagy más néven Kaocsing-1-03 és -04; angolos átírással Gaojing) ugyanúgy Tajjüanból (Taiyuan), egy Hosszú Menetlés-2D (LM-2D/CZ-2D) rakétával indult, mint alig több mint egy éve a SuperView-1-01 és -02. A mostani kettős műholdindítás időpontja január 9-én, magyar idő szerint 4:17-kor volt.

Olvasóink talán emlékeznek rá, hogy 2016 decemberében egy csak félig sikeres hordozórakéta-indítással került a reméltnél jóval alacsonyabb pályára a család első két tagja. A két műhold akkor ugyanis a tervezett közel 530 km magas körpálya helyett először csak egy 214 km × 524 km magas elliptikus pályára jutott. Bő egy hét alatt azonban a kínai szakembereknek sikerült megmenteniük a két első SuperView-t, a tervezettel majdnem azonos (514 km magas) körpályát kialakítani. Ennek köszönhetően a Kaocsing-1-01 és -02 első képeit 2017. január 12-én be is mutatták a szakmának és a sajtónak. Igaz, a nem várt manőverekhez felhasznált hajtóanyag mennyisége miatt a műholdak tervezett 8 éves élettartama valószínűleg jelentősen lecsökken.


Az első, sikeresen megmentett SuperView műholdpáros egyik tagjának egyik első felvétele a Hong Kong-i kikötő konténertermináljáról. Egyetlen ilyen műhold akár mintegy 700 ezer négyzetkilométernyi felszínről lépes adatokat gyűjteni naponta. (Kép: Beijing Space View Technology)

Most a start sikeresnek tűnik, és remélhető, hogy a Kaocsing sorozat harmadik és negyedik tagja pár napon belül elkészíti első felvételeit.


Két SuperView „miniműhold” a szerelőcsarnokban. Az űreszközök tömege egyenként 560 kg. (Kép: Beijing Space View Technology)

A SuperView konstelláció kezdeti kiépítésében azonos pályasíkban keringő 4, ugyanolyan felszereltségű műholdat terveztek. A poláris pályán működő űreszközök felvételeinek felbontása 0,5 m és 2 m közötti, attól függően, hogy pánkromatikus (fekete-fehér) vagy színes képekről van szó. Alapesetben egyszerre 12 km széles felszíni sávot tudnak feltérképezni. Később további optikai és radaros távérzékelő műholdakat is terveznek a sorozatban. A műholdakat a pekingi Siwei Star cég üzemelteti, a felvételeket a Beijing Space View Technology értékesíti kereskedelmi alapon, nem csak Kínában, hanem más országokban is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018