Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Chinasat-9A: megmentve
(Rovat: Kínai műholdak, Minden jó, ha a vége jó... , Lássuk és halljuk egymást - 2017.07.18 07:15.)

A júniusban indított kínai műsorszóró műhold végül elérte a geostacionárius pályát, bár ennek ára a hasznos működési élettartamának jelentős csökkenése lehet.

Az 5,1 tonnás Chinasat-9A távközlési hold június 18-án egy Hosszú Menetelés-3B rakétával startolt Hszicsangból (Xichang). Üzemeltetője az állami China Satellite Communications (China Satcom) vállalat, gyártója a China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) volt. Az indítás során a rakéta harmadik fokozata nem működött megfelelően, így az átmeneti pálya a tervezettnél alacsonyabbra sikerült. Az ellipszispályán az űreszköz felszín feletti magassága 193 km és 16 360 km között változott, földtávolban tehát még a geostacionárius magasság feléig sem jutott fel. A legújabb hírek szerint az elmúlt hetek során a műhold saját hajtóművei segítségével 10 alkalommal végzett pályamódosítást. A reméltnél hosszabb idő alatt és a vártnál több, a későbbi manőverezésre szánt üzemanyag felhasználásával, de végül július 5-én sikerült elérnie a közel 36 ezer km-es geostacionárius körpályát az Egyenlítő síkja közelében. A Chinasat-9A így hamarosan megkezdheti szolgáltatásait a 101,4° keleti hosszúság fölötti pozícióból, Ku-sávú transzpondereit már tesztelik.


A háttérben látható Chinasat-9A startelőkészületein dolgozó munkatársak a csoportképen a műhold szám- és betűjelét formázzák. A DFH-4 platformra szerelt űreszköz az első teljesen kínai építésű, közvetlen televíziós műsorsugárzásra szánt távközlési műhold. (Kép: China Academy of Space Technology)

A távközlési műhold 15 évesre tervezett élettartama azonban várhatóan lényegesen lerövidül. A működési időt általában nem a fedélzeti berendezések élettartama, hanem a rendelkezésre álló hajtóanyag mennyisége korlátozza. Ha elfogy, akkor a továbbiakban nem lehetséges a pálya menti helyzet pontos tartása, emiatt a műhold elsodródna a kijelölt geostacionárius pozíciójából. Ezt megelőzendő, a geostacionárius távközlési műholdakat az üzemanyag utolsó maradékával szokás magasabb, ún. temetői pályára irányítani, ahol nem zavarják az utánuk következő űreszközök működését az értékes geostacionárius pályamagasságban. Ennek különlegessége, hogy a műholdak keringési ideje megegyezik a Föld forgási periódusával, ami miatt ideális a távközlési holdak mellett például meteorológiai vagy fegyverzet-ellenőrző műholdak telepítésére.

Nem sokkal a Chinasat-9A startja után, július 2-án egy másik kínai távközlési hold indítása is félresikerült, de az előzővel ellentétben a 7,5 tonnás Sicsien-18 sajnos nem volt megmenthető. A Hosszú Menetelés-5 nehézrakéta hibájából a Sicsien-18 el sem érte a Föld körüli pályára álláshoz szükséges sebességet. A kínai szakemberek a hiba okát még vizsgálják.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020