Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kínai és argentin műholdak indultak
(Rovat: Kínai műholdak, Mezőgazdaság , Katasztrófák ellen - 2016.06.01 07:15.)

A nagyobb kínai és a két kisebb dél-amerikai távérzékelő műhold poláris napszinkron pályáról figyeli majd a Földet.

Az űreszközök Tajjüanból (Taiyuan) álltak pályára május 30-án, magyar idő szerint 5:17-kor. A hordozóeszköz egy Hosszú Menetelés-4B hordozórakéta volt.

A hasznos teher kínai része a Cöjüan-3 távérzékelő műholdsorozat második tagja (Ziyuan-3-02) volt. A nagy felszíni felbontású sztereó képalkotásra, polgári célú alkalmazásokra – például térképezésre, településtervezésre, természeti erőforrások kutatására, vízgazdálkodásra, a mezőgazdaság és a katasztrófa-elhárítás segítésére – szánt műholdas program 2008-ban indult. Az első ilyen űreszközt 2012 januárjában indították. A most pályára állított 2630 kg tömegű űreszköz fedélzetén három pánkromatikus (több színben érzékeny) kamera repül. A repülés irányához képest előre- és hátrafelé néző kamerák felbontása 2,7 m-es, a lefelé nézőé 2,1 m. Az egyszerre feltérképezett sávok szélessége valamivel több mint 50 km. Negyedik műszerként egy infravörös multispektrális képalkotó berendezést is elhelyeztek a műholdon, ennek felszíni felbontása 6 m-es. A két műholdból álló rendszerrel a nagyjából 5 napos visszatérési ideje a felére csökken, vagyis ugyanarról a területről sűrűbben tudnak felvételeket készíteni. A Cöjüan-3-02 műhold 506 km magas, kb. 97°-os hajlásszögű, poláris napszinkron pályára került. Remélt élettartama legalább 4, kedvező esetben 5 év.

A Cöjüan-3 program folytatásáról, újabb két műhold elkészítéséről az idei év második felében várható döntés. Kedvező esetben 2020-ra állhat pályára a sorozat harmadik tagja.


A kínai és dél-amerikai földmegfigyelő műholdak startja május 30-án. (Kép: Xinhua / Zhang Hongwei)

A Hosszú Menetelés-4B rakéta emellett pályára állította az Aleph-1 nevű, összesen 25 műholdasra tervezett konstelláció első két tagját, a ÑuSat-1 és -2 jelzésű argentin műholdakat. Az üzemeltető Satellogic vállalat célja optikai és infravörös tartományban készült űrfelvételek készítése és forgalmazása. A most felbocsátott két, egyenként 37 kg-os kis műhold felépítése lényegében azonos. 500 km magas poláris napszinkron pályáról figyelik majd a felszínt.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018