Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Navigációs hold indult Kínából
(Rovat: Kínai műholdak, Navigáció és térképészet - 2016.02.02 13:15.)

A Beidou rendszer legújabb, modernizált műholdja egy Hosszú Menetelés-3C rakétával állt pályára.

A start február 1-jén, magyar idő szerint 8:29-kor történt Hszicsangból (Xichang). Az először tavaly márciusban alkalmazott Jüancseng (Yuanzheng) rakéta-végfokozat lehetővé tette, hogy elnyúlt átmeneti pálya helyett rögtön a végleges, kb. 21&npsp;750 km magasan húzódó, 55°-os hajlásszögű pályájára kerüljön az űreszköz. Ez a „kínai GPS”, vagyis a Beidou rendszer legújabb műholdgenerációjának második példánya. Ezek a műholdak kisebb tömegűek, mint elődeik, fedélzetükön a korábbiaknál pontosabb, hidrogén mézer atomórák repülnek, többféle navigációs rádiójelet sugároznak, közvetlen egymás közötti kommunikációra képesek, és nagyobb autonómiával működnek, csökkentve függőségüket a földi irányítástól.


A BDS M3-S jelzésű új kínai navigációs műhold startja Hszicsngból. Az űreszközön egy részecskedetektort is elhelyeztek, amivel a közepes magasságú pályán a sugárzási környezetet vizsgálják. (Kép: Xinhua)

A mostani műhold a kínai Beidou (Compass) rendszer összesen 21-edik űreszköze, beleértve a legelső, még tesztcélból pályára állított, ma már nem működő műholdakat is. A rendszer lefedettsége egyelőre regionális, főleg Kína területére és környezetére korlátozódik. A tervek szerint 2020-ra érik el a műholdrendszer globális, az egész Földre kiterjedő lefedettségét. Ennek érdekében a következő három év során mintegy 20 új műholdat indítanak. A rendszer teljes kiépítettségében 35 működő űreszközzel rendelkezik majd – nem csak közepes magasságú pályákon, hanem 1 napos keringési idejű, 36 ezer km magas geoszinkron pályákon is.

Az amerikai GPS és az orosz GLONASSZ rendszerhez hasonlóan katonai irányítás alatt levő Beidou egyik fő felhasználója természetesen a kínai hadsereg, de természetesen ugyanolyan polgári alkalmazásai is vannak, mint a többi navigációs műholdrendszernek: pontos hely-, idő-, és sebesség-meghatározás a közlekedés és a gazdaság szinte minden területén.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020