Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Bővülő Beidou
(Rovat: Kínai műholdak, Navigáció és térképészet - 2012.02.26 08:15.)

A kínai navigációs műholdrendszer hivatalos próbaüzeme decemberben indult. Pénteken egy újabb műholddal egészült ki a hálózat.


A Hosszú Menetelés-3C rakéta február 24-én, magyar idő szerint 17:12-kor emelkedett a magasba Hszicsangból (ott akkor már szombat volt, éjfél után 12 perccel). (Kép: www.beidou.gov.cn)

A China Academy of Space Technology (CAST) cég által épített új kínai navigációs műhold az Egyenlítő fölött, geostacionárius körpályára kerül. A kínai Beidou-2 (más néven Compass) rendszer az amerikai GPS-hez, az orosz GLONASSZ-hoz, valamint az épülő (jelenleg még csak két működő műholdat számláló) európai Galileo rendszerhez hasonlóan pontos hely- és időmeghatározást tesz lehetővé a rádiójeleinek vételére alkalmas vevőberendezésekkel rendelkező felhasználók számára. A többi rendszerrel ellentétben azonban a Beidou nem csak közepes magasságú pályákon keringő holdakkal rendelkezik, de tartoznak hozzá geostacionárius, valamint az Egyenlítővel nagyobb (55°-os) szöget bezáró geoszinkron pályájú űreszközök is.


A mostani navigációs műhold 2007 óta a tizenegyedik, amely Kínából állt pályára. A geostacionárius alrendszerben ez az ötödik, innen a jelölése: Compass-G5. (Fantáziakép: CAST)

Idén ez az első kínai navigációs műhold, de továbbiak indítása is várható 2012-ben. A kínai illetékesek 2011. december 27-én jelentették be, hogy a rendszer már hivatalos próbaüzemben működik. Publikálták a navigációs jelek pontos szerkezetét leíró dokumentumot is, amelynek alapján a navigációs műholdvevők gyártói alkalmassá tehetik készülékeiket a Beidou használatára. A jelenleg elérhető 10 műhold által biztosított lefedettség egyelőre arra elegendő, hogy az ország területén és környékén, az ázsiai és csendes-óceáni térségben alkalmazzák a felhasználók. Az egyenletes minőségű globális lefedettséget 2020-ra ígérik, amikorra a tervek szerint egyszerre 35 működő műhold jelei állnak rendelkezésre. A legnagyobb pontosságú helymeghatározásra a kínai civil és katonai kormányzati szervezetek vevőberendezései lesznek képesek. Egyéb felhasználók számára az egyetlen vevővel, valós időben elérhető pontosság kb. 10 m-es lesz, bárhol a világon.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020