Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kínai csúcsjavítás
(Rovat: Kínai műholdak, Navigáció és térképészet - 2011.12.03 08:15.)

A Beidou navigációs műholdrendszer legújabb tagjának felbocsátásával tavaly után idén ismét megdőlt az éves űrindítási rekord Kínában. Sőt két további start még várható decemberre.

Először a legfrissebb indításról, amely magyar idő szerint december 1-jén 22:07-kor (helyben már 2-án hajnal előtt, 5:07-kor) történt. Hszicsangból emelkedett a magasba az a Hosszú Menetelés-3A hordozórakéta, amely az Egyenlítő síkjához képest 55°-kal hajló geoszinkron (vagyis épp 1 napos keringési idejű) pályára helyezte a Beidou-2 (Compass) navigációs műholdrendszer továbbépítését szolgáló űreszközt. 2007 óta ez a Beidou-2 tizedik tagja. A pálya lehetővé teszi, hogy magas földrajzi szélességekről is látható legyen a helymeghatározást segítő rádiójeleket sugárzó műhold. A rendszer „váza” így rövidesen összeáll, Kína és a környező országok területén jól használhatóvá válik. További mesterséges holdak pályára állításával a kínaiak 2020-ra szeretnék kiépíteni a teljes, 30 működő tagból álló, globális lefedettséget biztosító rendszert. A cél igazából az amerikai GPS-től való függőség megszüntetése. A legpontosabb hely- és időmeghatározási szolgáltatáshoz az arra feljogosított állami és katonai felhasználók juthatnak hozzá. Általános, polgári célú hozzáférésre az ígért helymeghatározási pontosság kb. 10 m-es lesz.


Ha majd teljesen kiépül, így helyezkednek majd el a Föld körül a kínai navigációs műholdak. A most felbocsátott Beidou-2 IGSO5 jelzésű hold 36 ezer km magas, 55°-os hajlásszögű pályára kerül.

Ez volt ebben az évben Kínából a 16. sikeres űrindítás. (Emellett egy sikertelent is feljegyezhettek az űrtevékenység krónikásai.) Ráadásul még december folyamán egy vagy akár két újabb start is történhet. Az egyik felbocsátásra kész űreszköz egy nigériai távközlési műhold, a másik egy kínai földmegfigyelő hold. Összehasonlításul, a másik két vezető űrnemzet közül Oroszország 2011-ben eddig 26 alkalommal hajtott végre sikeres startot. Emellett három kudarc volt, beleértve a Fobosz-Grunt űrszondát, amely ugyan pályára tudott állni a Föld körül, de a Mars felé nem sikerült elindulnia. Az Amerikai Egyesült Államokban a 2011-es mérleg: 17 siker, egy kudarc. Ott jövő január előtt már nem tervezik újabb űrkísérletek indítását.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020