Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

GYORSHÍR: A Holdon a kínai leszállóegység
(Rovat: Kína a világűrben, Távoli világok kutatói - 2020.12.01 17:00.)

Nyolc nappal az indítása után leszállt a Hold innenső oldalán a Csang'e-5 kínai űrszonda, amely majd anyagmintát hoz vissza az égitestről a Földre.

A Csang'e-5 (Chang'e-5) űrszonda előzőleg november 28-án fékezett le és állt elnyúlt Hold körüli pályára, amelynek a magasságát másnap 200 km körülire csökkentették. Az immár alacsony körpályán nem sokkal később szétvált a négy egységből álló szonda két darab kétegységes részre: az anyaszonda a Földre leszálló egységgel együtt a Hold körüli pályán marad, míg a Holdra szálló egység és a tetejére szerelt, a Holdról később felszálló egységgel december 1-jén, magyar idő szerint 15:58-kor kezdte meg a leszállási manővereket. A leszállás tervezett időpotja 16:13 volt. Az esemény élő közvetítése azonban menet közben megszakadt. Először azt mondták, hogy kb. 11 óra múlva folytatódik a közvetítés, de hamarosan mégis bejelentették, hogy a leszállás sikeresen megtörtént.

A Rümker-hegy közelébe érkezett Csang'e-5 célja mintegy 2 kg minta összegyűjtése a holdi regolitből, s annak eljuttatása a Földre. (Forrás: New China TV)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021