Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Elválás
(Rovat: Kína a világűrben - 2017.09.19 07:15.)

Az első kínai teherűrhajó befejezte feladatait a második kínai űrállomásmodulnál. Még egy ideig önálló programot hajt végre, majd megsemmisül a légkörben.

Az emberek nélkül, automata üzemmódban működő Tiencsou-1 (Tianzhou-1) április 20-án indult, hogy meglátogassa a Tienkung-2 (Tiangong-2) űrállomásmodult. Ez utóbbi 2016 szeptembere óta kering alacsony (kb. 400 km magas) Föld körüli pályán. A kísérleti modul történetében az első és egyetlen emberes űrhajó, a Sencsou-11 (Shenzhou-11) tavaly októberben járt ott.

A Tiencsou-1 feladata az automata dokkolás begyakorlása volt. A kísérletek célja a hamarosan induló „nagy” kínai űrállomásprogram technikai előkészítése. A teherűrhajóról három alkalommal hajtóanyagot szivattyúztak át az űrállomásmodul tartályaiba. Augusztusban egy kis kínai CubeSat is önálló pályára került a teherűrhajóról. Az utolsó dokkolási művelet szeptember 16-án zajlott, ekkor kb. 250 kg hidrazin került át a Tienkung-2-re. Másnap a Tiencsou-1 végleg levált az űrállomásmodulról. A továbbiakban magában kering a Föld körül, elvégeznek vele néhány kísérletet, majd a sűrű légkörbe vezetik, ahol meteor módjára felizzik és jórészt megsemmisül. Ha mégis néhány darabja átvészelné a zuhanást és a felforrósodást, azok egy lakatlan terület fölött a Csendes-óceánba zuhannak majd. Ennek a tervezett időpontját a kínai illetékesek egyelőre nem közölték.

Ami a Tienkung-2-t illeti, folytatódnak rajta a kísérletek és mérések, amelyek részben a kínai űrállomásprogram számára hoznak hasznos tapasztalatokat, részben csillagászati és földmegfigyelési célúak. A modul végső sorsa ugyancsak a légkörben való elégés lesz. A Tienkung-2 hossza 10,4 m, hengeres testének átmérője 3,4 m. Napelemszárnyainak két vége 18,4 m-es távolságot feszít ki. A Tiencsou-1 teherűrhajó méretei ehhez hasonlóak.


Fantáziarajzon a két összekapcsolódott űreszköz, balra teherűrhajó, jobbra a Tienkung-2 modul. (Kép: China Manned Space Engineering Office)

A Tienkung-2-t már nem látogatja meg személyzet. A következő kínai emberes űrrepülés várható dátuma már az új, modulrendszerű kínai űrállomás első szegmense (parancsnoki modulja), a Tienho-1 (Tianhe-1) 2019-re tervezett felbocsátása után lesz. Még két egységet csatlakoztatnak majd a kínai űrállomáshoz, várhatóan 2022-ig. A teljes űrállomás tömege mintegy 60 tonna lesz, ami a Nemzetközi Űrállomásénak (ISS) kb. a hetedrésze. A most kipróbált Tiencsou teherűrhajó-típus feladata lesz az űrállomás ellátása élelmiszerek, használati és kísérleti eszközök, alkatrészek és üzemanyag utánpótlásával – hasonlóan ahhoz, ahogyan az orosz Progressz teherűrhajók szolgálják ki az ISS-t. (Az amerikai Cygnus és Dragon, valamint a japán HTV teherűrhajók nem alkalmasak az ISS hajtóanyaggal való feltöltésére. Az amerikai Dragon teherűrhajók visszatérési képességével pedig a kínai teherűrhajók nem rendelkeznek majd.)


Kína 2022-re tervezi befejezni modulrendszerű űrállomása építését. (Kép: CMSA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020