Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kínai sasszem, 36 ezer km magasból
(Rovat: Kína a világűrben, Katasztrófák ellen , Időjárás és előrejelzése - 2015.12.31 07:15.)

Az év utolsó startjával állt pályára a Kaofen-4, amely geostacionárius pályáról 50 m-es felbontással kémleli majd Kínát és környékét.

A nagy felbontásra képes optikai teleszkóppal felszerelt Kaofen-4 (Gaofen-4) műhold gyakorlatilag állandóan szemmel tudja majd tartani az ázsiai és csendes-óceáni térséget, miután az elkövetkező hetekben eléri a számára kijelölt pozíciót az Egyenlítő fölött kb. 36 ezer km-es magasságban húzódó geostacionárius pályán. Itt az űreszközök keringési ideje megegyezik a Föld 1 napos tengelyforgási idejével, így a műholdak együtt forognak bolygónkkal, látszólag ugyanazon pont felett tartózkodnak. Az ilyen pozíció ideális például távközlési műholdak számára – amelyek így nem mozdulnak el az irányukba beállított földi telepítésű antennák látómezejéből – és a Föld egy adott féltekéjének a folyamatos megfigyelésére is. Ezt kihasználva számos meteorológiai célú műhold működik geostacionárius pályán, különböző földrajzi hosszúságok felett. A nagyfelbontású földmegfigyelésre azonban a geostacionárius pályamagasság nem ideális, a felszíntől mért nagy távolság miatt.

A 4,6 tonna tömegű Kaofen-4 december 28-án, magyar idő szerint 17:04-kor indult Hszicsangból (Xichang) egy Hosszú Menetelés-3B rakétával. Helyben ekkor már éjfél elmúlt, 4 perce december 29-ét mutatott a naptár. (Videó: CCTV+)

A Kaofen-4 látóterében lesz a Perzsa-öböltől Ausztráliáig terjedő térség, Kína és Délkelet-Ázsia középponttal. Nappali megvilágításnál, optikai tartományban a képeken akár 50 m-es objektumokat is meg tudnak majd különböztetni. Ez első hallásra nem tűnik túl finom felbontásnak, ha az alacsony (néhány száz km-es) Föld körüli pályákon keringő – viszont egy-egy felszíni hely fölött igen gyorsan elhaladó – legjobb földmegfigyelő holdak akár fél méter alatti felbontásával hasonlítjuk össze. Közel százszor olyan nagy távolságból azonban az 50 m-es felszíni felbontás nagy teljesítmény, olyannyira, hogy – legalábbis nyilvános információk szerint – egyetlen másik űrhatalom sem üzemeltet ilyen jó felbontással geostacionárius műholdat a Föld megfigyelésére.

A Kaofen-4 felbontása elegendő arra, hogy például az óceánon közlekedő olajszállító tankhajók vagy éppen az amerikai repülőgép-hordozó anyahajók mozgását követni tudják. Ha leszáll az éjszaka és sötétbe borul a műhold felé eső félteke, infravörös tartományban és végezhetnek megfigyeléseket. Azoknak a felvételeknek a felbontása azonban lényegesen gyengébb, 400 km körüli. A műhold adatainak tervezett alkalmazási területei közt szerepel a katasztrófák megelőzésének és elhárításának támogatása és az időjárás-előrejelzés is.


A Kaofen-4 startja. (Kép: Xinhua / Xue Yubin)

A Kaofen sorozat most felbocsátott 4-es sorszámú darabja az első a geostacionárius magasságban. A korábbi években más Kaofen műholdak alacsony pályákra kerültek Kínából. A Kaofen-4 tervezett működési élettartama 8 év.

A jelek szerint ezzel a kínai starttal búcsúzott a 2015-ös „űrév”. Világszerte ez volt 87. űrindítás, amelyek közül 3 teljes, 2 részleges kudarccal végződött. Kínából idén minden start jól sikerült. A 2015-ben lezárult 12. ötéves terv időszakában az ázsiai ország 86 űrindítással vétette magát észre, amivel biztosan őrzi a helyét a világ első három űrhatalma között. A legtöbb indítást továbbra is Oroszország jegyzi, de volt olyan év (2012), hogy a kínaiak túlszárnyalták az amerikaiakat az éves startok számában. Idén ebben a nem hivatalos „versenyszámban” az Egyesült Államok ugyan 20:19 arányban felülkerekedett, de ha számításba vesszük a két amerikai kudarcot – a Falcon-9 és a Super Strypi rakéták egy-egy balesetét –, akkor máris a kínaiak javára billen a mérleg.

2015 utolsó űrvilágos cikkével kívánunk minden kedves olvasónknak boldog új esztendőt! A következő évet holnap reggel egy évszakhoz illően felhős és jeges űrfelvétellel indítjuk ugyan, de remélhetőleg 2016-ban is lesznek még „napfényesebb” híreink az űrkutatás, űrtevékenység világából. Látogassák meg az Űrvilágot január 1-jén és azután is!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020