Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Sencsou-9: indulás ma!
(Rovat: Kína a világűrben - 2012.06.16 06:15.)

Ha minden a várakozások szerint alakul, a kínai kísérleti űrállomáshoz tartó két férfi és egy nő magyar idő szerint ma röviddel dél után startol Csiucsüanból.

A kínaiak tegnap nyilvánosságra hozták egyrészt a tervezett pontos indítási időpontot, másrészt a Sencsou-9 űrhajó személyzetének névsorát. Eszerint a Hosszú Menetelés-2F hordozórakéta június 16-án, magyar idő szerint 12:37-kor emelkedik a magasba a Kína északnyugati részén, a Góbi-sivatagban fekvő Csiucsüan űrközpontból. (A pekingi időzónában ekkor már késő délután, 18:37 lesz.) A három személy pedig, akik az első ember irányította kínai dokkolást végzik majd el a világűrben a Tienkung-1 űrállomásmodulhoz: Csing Haj-peng (Jing Haipeng) parancsnok, Liu Jang (Liu Yang), az első kínai űrhajósnő, és az ugyancsak újonc Liu Vang (Liu Wang). Mindhárman a kínai légierő kötelékében szolgálnak vagy szolgáltak pilótaként. Csing Haj-peng már 2008-ban, a Sencsou-7 fedélzetén is repült, így ő lesz az első kínai űrhajós, aki kétszer is repült.


A Sencsou-9 űrhajó és a Hosszú Menetelés-2F rakéta múlt szombaton került ki a starthelyre. (Kép: Kínai Védelmi Minisztérium)

A repülést 10 naposra tervezik. Ez lesz a kínai emberes űrprogram eddigi leghosszabb küldetése. A tavaly szeptember óta alacsony (kb. 360 km magasan húzódó) Föld körüli pályán levő Tienkung-1 (magyarul: mennyei palota) űrállomásmodulba sikeres dokkolás esetén ketten fognak átszállni. Először automatikus, majd kézi vezérlésű csatlakozást terveznek. Az űrállomást „belakják”, és kísérleteket is végeznek majd, mielőtt visszatérnek a Földre.

A sikeres startról – ezúttal valószínűleg némi késéssel –, valamint a Sencsou-9 repülésének további eseményeiről folyamatosan beszámolunk majd az Űrvilág cikkeiben.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020