Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hamarosan élet költözhet a kínai űrállomásra
(Rovat: Kína a világűrben - 2012.06.15 07:15.)

Ha nemsokára elindul, a Sencsou-9 három űrhajósa közül ketten átszállnak majd a közel kilenc hónapja pályán levő Tienkung-1 űrállomásmodulba.

Ez lesz a második kínai űrhajódokkolás, de a legelső, amelyben személyzettel repülő űrszköz vesz részt. A mostani egyébként a leghosszabb ideig tartó kínai emberes űrrepülés. Maga a célpont, a Tienkung-1 (Tiangong-1) űrállomásmodul már 2011 szeptembere óta pályán van. Műszaki állapotát, belső terét, a kabin nyomását a földi irányítók folyamatosan figyelemmel kísérik. Eddig minden rendben működik rajta. Tavaly novemberben automatikus üzemmódban kétszer is sikeresen csatlakozott hozzá a Sencsou-8 (Shenzhou-8) űrhajó. Minden készen áll tehát arra, hogy a dokkolást emberes űrhajóval is kipróbálják, és először „vendégeskedjenek” űrutazók az első kínai űrállomásmodul fedélzetén.

Hogy zajlik majd az átszállási művelet? A pontos részleteket nem hozták ugyan nyilvánosságra, de a szakértőknek jó elképzeléseik lehetnek az egészről, hiszen az űrutazás történetében – ha nem is a kínaiak részéről – az űrállomásokhoz való dokkolás és a személyzet átszállása megszokott dolog. Arra biztosan lehet számítani, hogy – amint eddig is a kínai emberes űrprogram történetében, most is – kellő elővigyázatosság mellett történnek az események. A biztonság kedvéért a Sencsou-9 űrhajó három utasa közül például egy nem is száll át az űrállomásra, végig az űrhajóban marad. Veszély esetén készen kell legyenek az űrállomásmodul gyors evakuálására.

A két űreszköz összekapcsolódása után gondosan ellenőrzik majd, hogy minden szükséges berendezés működőképes-e, megtörtént-e az elektromos rendszerek csatlakoztatása. Az átszálláshoz használt zsilipet nyomás alá helyezik, belégzésre alkalmas levegővel. A földi irányító központban ezalatt szakemberek serege figyeli a monitorokat, hogy minden adat megfelel-e az előírásoknak. Amikor az átjáró végül megnyílik, az első űrhajós bejut a Tienkung-1 modul belsejébe. Óvatosságból arcvédő maszkot és védőszemüveget visel majd. Ez egyébként a megszokott eljárás például a Nemzetközi Űrállomáson is. (Legutóbb a Dragon teherűrhajó dokkolása után láthattunk ilyet. - A szerk.) A maszk és a szemüveg megvédi viselőjét, ha véletlenül valamilyen por vagy törmelék lebegne az újonnan megnyitott űreszköz légterében. Egy gyors szemrevételezés után az első átszálló űrhajós a modul műszerfalához „úszik” majd. Leellenőriz néhány alapvető működési funkciót, és aktiválja a Tienkung-1 rendszereit. Ezután már jöhet a második űrhajós is.

Az űrállomásmodul belső tere. (Film: ITN Productions, 2011)

Ha a kísérlet közben valami nem a tervezett módon működik, lehetőség van a módosításra vagy a megszakításra is. Elképzelhető például, hogy nem találják biztonságosnak az átszállást, ugyanakkor több megközelítési és dokkolási kísérletet is végezhetnek a Sencsou-9 és a Tienkung-1 segítségével. Az is előfordulhat, hogy nem töltik ki a tervezett teljes időt az űrállomáson, csak egy rövid látogatást tesznek odaát, aztán visszatérnek a biztonságos űrhajójukba.


Kikerült az indítóállásra a Sencsou-9 űrhajót indító Hosszú Menetelés-2F rakéta. (Kép: Kínai Védelmi Minisztérium)

Mindez most már hamarosan – a kínai állami televízió által közölt, meg nem erősített hír szerint június 16-a, a start napja után – kiderül. Csiucsüanban (Jiuquan) a Sencsou-9 űrhajó és a Hosszú Menetelés-2F hordozórakéta szombat óta már a startállásban várja a felbocsátást. Szerdán négy órán át indítási főpróbát tartottak, amelynek során végigvették az összes eljárást, a jelentések szerint sikerrel. Az előkészületekben – többek közt az űrközpont területén jelképes faültetésben – egyelőre név szerint nem említett hat űrhajós(jelölt) vett részt. Nyilván közülük kerül majd ki a háromfős személyzet és a három tartalék. Hatuk között két nő van, ami megerősíteni látszik a korábbi információt, miszerint most kerül sor az első kínai űrhajósnő repülésére.


A lehetséges űrhajósnőkkel kapcsolatos találgatásoknak tápot adott, hogy a napokban az angol nyelvű állami újság, a China Daily részletesen bemutatta a Kínai Légierő egyik vadászpilótájának élettörténetét. Ennek alapján a 34 éves Liu Jang (Liu Yang) őrnagy (a képen jobbra) tűnik a legesélyesebbnek a repülésre, de felmerült a 32 éves Vang Japing (Wang Yaping) százados neve is (a képen balra). (Kép: EyePress / Photoshot)

A Sencsou-9 lesz a negyedik kínai emberes űrrepülés a 2003-ban kezdődött sorozatban.


Az irányítóterem a csiucsüani űrközpontban. (Kép: China Manned Space Engineering)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020