Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kínai dokkolás az űrben
(Rovat: Kína a világűrben - 2011.11.03 07:15.)

Sikeresen összekapcsolódott a szeptember óta a Föld körül keringő kínai űrállomásmodul és a két nappal ezelőtt felbocsátott automata űrhajó.

A Tienkung-1 (Tiangong-1) kísérelti űrállomásmodul és az ember nélkül repülő Sencsou-8 (Shenzhou-8) űrhajó dokkolásának időpontja magyar idő szerint november 2-án, 18:28-kor volt. (Kínai idő szerint az esemény már november 3-án történt.) Hasonló műveletet először az Egyesült Államok hajtott végre, 1966-ban a Gemini-8 és egy Agena kapcsolódott össze a világűrben. A sikeres manőver ugyanakkor 45 év elteltével és több mint 300 űrbeli dokkolás után sem nevezhető egyszerűnek. A két, a Föld körül 7,8 km/s sebességgel keringő űreszközt mindössze 20 cm-es hibahatárral kellett csatlakoztatni.


(Fantáziakép: Xinhua / Lu Zhe)

A kínai űrállomás-építés programjában jelentős mérföldkőnek számító dokkolás 343 km-es felszín feletti magasságban történt. A franciaországi G20-as csúcstalálkozón tartózkodó Hu Csin-tao elnök üzenetben gratulált az eredményhez. Csou Csien-ping, a kínai emberes űrprogram vezetője szerint az ország immár minden, az űrállomás létrehozásához szükséges alapvető technológiával rendelkezik. A mostani két űreszköz 8-8 tonnás, a meglevő Hosszú Menetelés-2F rakétával indítható. Egy komolyabb, 60 tonnásra tervezett űrállomáshoz nagyobb teljesítményű hordozórakétára is szükség lesz, ennek fejlesztése folyik.

A Tienkung-1 és Sencsou-8 most 12 napon át repül együtt, majd szétválnak, s utána egy újabb dokkolási kísérlet kezdődik. A Sencsou-8 repülési programjának végén, a fedélzetén levő kísérleti berendezésekkel és mintákkal visszatér a Földre. Jövőre két, a mostanival egyező felépítésű űrhajó (Sencsou-9 és -10) is indul az űrállomásmodulhoz, legalább az egyik űrhajósokkal. A kiképzést két női űrhajós is megkapta Kínában.


A Tienkung-1 és Sencsou-8 dokkolásáról közvetített televíziós felvételek. (Képek: Xinhua)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020