Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Jövő héten indulhat a kínai űrállomásmodul
(Rovat: Kína a világűrben - 2011.09.21 07:15.)

A Tiangong-1 startja szeptember 27-30. között várható. A rakéta már az indítóhelyen van.

A hivatalos állami Új Kína hírügynökség jelentése szerint a Hosszú Menetelés-2F hordozórakéta Csiucsüanban készen áll az ember nélküli Tiangong-1 űrállomásmodul felbocsátására. A startot az elmúlt hónapban elővigyázatosságból el kellett halasztani, mivel egy sokban hasonló, Hosszú Menetelés-2C típusú rakéta nem tudott pályára állítani egy mesterséges holdat. Azóta a vizsgálatokkal végeztek, s szeptember 18-án Hszicsangból sikeresen elindult egy katonai célú távközlési műhold is, a Chinasat-1A. Ahhoz a Hosszú Menetelés rakéták 3B/E jelzésű változatát használták. (A Chinasat-1A holdé volt idén a tizedik kínai űrindítási kísérlet, és a kilencedik siker.)


A Tiangong-1 űrállomásmodul (jobbra) és a Sencsou-8 űrhajó (balra), összekapcsolódásuk közben. (Fantáziakép: China Manned Space Engineering Office)

A 8,5 tonna tömegű Tiangong-1 (nevének jelentése: mennyei palota) modulhoz a később indítandó Sencsou-8 űrhajó csatlakozik majd a Föld körüli pályán. Az űrhajó ember nélkül, automata üzemmódban repül majd. A sikeres dokkolás jelentős mérföldkő lesz a kínai űrprogram történetében. Az elsőként felbocsátandó Tiangong-1 orvosi és műszaki kísérleteket is visz magával.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020