Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A megtörtént jövő
(Rovat: Kína a világűrben, A kínai űrhajó - 2008.09.26 19:27.)

Egy véletlen folytán még a start előtt felkerült az előre megírt élménybeszámoló a Sencsou-7 útjáról a kínai állami hírügynökség honlapjára.

Az AP hírügynökség pekingi beszámolója szerint tegnap homokszem került a hatalmas, központilag vezérelt kínai médiagépezetbe. A harmadik emberes űrrepülésről szóló – többek közt a látványt leíró, az űrhajósok és az irányítók egymás közti beszélgetését idéző – tudósítás már jóval a tényleges indítás előtt olvasható volt az Új Kína (Xinhua) hírügynökség internetes oldalán.


A Sencsou-7 startja (Csiucsüan, szeptember 25). A kép remélhetőleg valódi... (AP / Xinhua, Li Gang)

Az órákon át olvasható szöveg szeptember 27-re volt előre dátumozva. A hivatalos hírügynökség szerint technikai hiba történt, valaki tévedésből tette nyilvánossá az anyagot... Az eset kellőképpen rávilágít arra, hogy a kínai űrrepüléssel kapcsolatban mennyire ki vagyunk szolgáltatva a gondosan szűrt és adagolt – sőt ezek szerint akár előre megírt – hivatalos információknak.

A kínai illetékesek most először csináltak médiaeseményt az űrhajó indításából. Az eddigi szokástól eltérően az űrhajósok nevét, az indítás időpontját jó előre nyilvánosságra hozták. Beszámoltak az előkészületekről. A startra jegyeket árusítottak azoknak, akik a helyszínen akarták megtekinteni – és persze munkahelyi ajánlás alapján ki is érdemelték ezt a lehetőséget. Az indítást élőben közvetítették a televízióban, s így tesznek majd az űrsétával is. Magát a repülést is előrehozták az eredetileg tervezett időponthoz képest, hogy az űrséta során a felvételekhez ideális megvilágítási viszonyok a megfelelő műsoridőben álljanak elő.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018