Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Jang Li-vej az ENSZ-ben
(Rovat: Kína a világűrben, A kínai űrhajó , Űrpolitika - 2006.06.16 07:49.)

Az ENSZ bécsi központjának épületében, a Világűrbizottság június 7-16. közötti idei ülésszaka alatt különleges elemmel bővült a ENSZ űrkutatási állandó kiállítása.

Június 13-án az ENSZ Világűrbizottságának (UN COPUOS - Committee on the Peaceful Uses of Outer Space) idei ülésszakán a kínai küldöttség különleges elemmel bővítette az ENSZ űrkutatási állandó kiállítását. Az ENSZ zászlaját adta át Gérard Brachét, a COUPOS elnökének jelenlétében Jang Li-vej, az első kínai űrhajós, tajkonauta.

Jang Li-vej 2003. október 15-én az első kínai űrhajósként a Sencsou-5 űrhajó fedélzetén indult a világűrbe. Utazásával Kína a harmadik országgá vált a Szovjetunió és az Egyesült Államok után, mely önerőből emberes űrhajót képes Föld körüli pályára állítani. Utazása során magával vitte az ENSZ zászlaját is, mely 2006. június 13-án végső helyére, az ENSZ Világűrbizottságának is helyet adó épületbe került, hogy ott az űrkutatási kiállítást gazdagítsa.

Az átadáson Gérard Brachét, a COPUOS néhány nappal korábban megválasztott elnöke meleg szavakkal üdvözölte az űrhajóst, aki beszédében néhány szóban visszaemlékezett repülésére.


Jang Li-vej átadja az ENSZ-zászlót (az űrhajós jobbra, Gérard Brachét, a COPUOS elnöke középen látható)


Jang Li-vej az ENSZ-zászlóval (mellette balra a kínai delegációvezető)

A Világűrbizottság ülésén történtekről az Űrvilág Olvasói később még olvashatnak honlapunkon.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018