Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szárazság Afrika szarvánál
(Rovat: Katasztrófák ellen, Mezőgazdaság - 2011.07.31 08:15.)

Szomália, Kenya, Etiópia, Dzsibuti – a talaj szárazsága, ami műholdas adatok alapján is felismerhető és feltérképezhető, már most súlyos élelmiszerválságot okoz.

Az Afrika keleti csücskében fekvő országokban 2011-ben annyira alacsony a talaj nedvességtartalma, hogy a földek alkalmatlanok a növénytermesztésre. Ez világosan követhető az Európai Űrügynökség (ESA) SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) műholdjának méréssorozata alapján. Emberek tízezrei kényszerülnek elhagyni lakóhelyeiket, milliók élelmezése forog kockán az amúgy is válsággal és háborúval sújtott térségben. A nemzetközi segélyszervezetek szerint évtizedek óta a mostani a legnagyobb szárazság. Hatásainak leküzdésben az űrtechnológia, a műholdas megfigyelések gyors és jó térbeli felbontású információval segíthetnek.

A százaz éghajlatú Szomáliában főleg a déli vidékekre koncentrálódik a mezőgazdasági termelés, ahol az áprilistól júniusig tartó időszakban hull a legtöbb csapadék – az idei évben nagyon kevés. A fenti képsorozat az SMOS adatok alapján mutatja a talajnedvességet áprilistól júliusig. A sárga és narancs színek a legszárazabb helyeket jelölik. (Képek: CESBIO / ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020