Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Cunami-előrejelzés valós időben
(Rovat: Katasztrófák ellen, Navigáció és térképészet - 2010.07.24 10:00.)

A februári chilei földrengés idején sikerült először demonstrálni egy új, GPS-méréseken alapuló módszert a tengerár nagyságának azonnali előrejelzésére.

A NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) kutatói valós idejű GPS méréseket használtak, amelyeket egy globális, állandóan működő állomáshálózatból nyertek. A 8,8-as erősségű, Chile csendes-óceáni partvidékén február 27-én bekövetkezett földmozgás után gyorsan és – mint utóbb kiderült – nagy pontossággal állapították meg, hogy a rengést követő cunami nem lesz globális értelemben jelentős, és Chile partjaitól távolabb nem okoz majd pusztítást.

A JPL módszere globális és regionális GPS-állomáshálózatok adatait kombinálja. A több száz elemből álló hálózatból érkező adatok folyamatos feldolgozásával néhány centiméteres elmozdulások rögtön detektálhatók. Épp ilyenek következnek be egy-egy nagy földrengés alkalmával. A 2007-ben publikált előrejelzési módszer a tenger alatti földrengéseknek azt az energiáját becsüli meg, amit az óceán vizének adnak át. Felhasználja az epicentrumhoz közel eső, part menti GPS állomásokon mért elmozdulási értékeket, valamint a helyszínre jellemző földtani adatokat, például a kontinentális talapzat lejtését a tengerfenék felé. A hagyományos cunami-előrejelző modellek a földrengés helyéből, mélységéből és erősségéből indulnak ki. De a gyakorlat azt mutatja, hogy ezek a paraméterek nem elegendők a megbízható számításokhoz.


Santiago, Chile. A GPS állomás által valós időben mért elmozdulások a földrengés idején. A vízszintes tengelyen az idő másodpercben, a függőleges tengelyen a keleti (piros), északi (zöld) és magassági (kék) irányú koordináta-változások. A maximális kitérés meghaladta a fél métert is!

A chilei földrengés az ötödik legnagyobb volt, amit műszerekkel észleltek. Mégis, a nyomában létrejövő tengerár inkább helyi jelenség volt, s a Csendes-óceán távolabbi vidékein nem okozott lényeges hatást. A GPS-es adatokon és modellszámításokon alapuló előrejelzést utólag igazolták az amerikai-francia Jason-1 és Jason-2 műholdak altiméteres mérései, amelyek a tengerfelszín magasságáról szolgáltatnak információt.


A GPS mérések alapján számított hullámmagasság-előrejelzés. A piros és a lila ívek a Jason-1 és a Jason-2 áthaladásának vonalát jelzik.


A cunami-előjelzés (kék görbe), valamint a Jason-1 és -2 magasságméréseinek összehasonlítása. (Képek: NASA / JPL-Caltech / Y.T. Song)

Bebizonyosodott, hogy a földtanilag aktív területeken telepített műholdas helymeghatározó állomások hatékonyan használhatók cunami-előrejelzésre is. A jövőben az információt az illetékes hatóságok felhasználhatják arra, hogy megbízhatóbb figyelmeztetéseket adjanak ki, csökkenthetve a hamis riasztások számát.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018