Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Műholdas mentőkutyák
(Rovat: Katasztrófák ellen, Navigáció és térképészet - 2009.11.20 10:00.)

A 2009. évi Galileo Master díjat egy spanyol pályázó nyerte, aki a kereső- és mentőkutyák munkájának hatékonyságát növelné műholdas navigációs eszközökkel.

José Caro Ramón ötlete, hogy a katasztrófák – például pusztító erejű földrengések – túlélői után a romok között kutató kutyákat speciális nyakörvvel szerelje fel. Az Osmógrafo nevű egyszerű, mégis hatékony berendezés prototípusa alkalmas a kutyák tartózkodási helyének pontos követésére. A begyűjtött adatokból megállapítható, hogy milyen helyszínek maradtak még ki a kutatásból. Így növelhető annak az esélye, hogy még élő emberekre bukkanjanak a romok alatt. A rendszer valós időben feltérképezi a kutyák által megvizsgált területeket, miközben figyelembe veszi szaglási képességüket és a széljárást is. Megállapítja, honnan vehettek már szimatot az állatok. A mentés vezetője az adatok alapján el tudja dönteni, hogy egy adott helyszínen befejezhetik-e a keresést. Így a katasztrófa idején amúgy is szűkös erőforrásokat – például a törmelék mozgatására alkalmas munkagépeket – a lehető leghamarabb új helyszínen vethetik be.

Jelenleg a rendszer az amerikai GPS navigációs műholdak, és az azt pontosító európai EGNOS szolgáltatását képes felhasználni. Ha egyszer működésbe áll Európa saját navigációs műholdrendszere, a Galileo, az alkalmazás természetesen azt is használni tudja majd. A győztes jutalma 20 ezer euró, plusz hat hónapig tartó segítség ahhoz, hogy a prototípusból piacképes termék válhasson.

Az immár évek óta megrendezett európai műholdas navigációs verseny szervezésében 18 régió fogott össze, hogy a helymeghatározást alkalmazó innovatív ötleteket összegyűjtse, s közülük a legjobbakat díjazza. A fődíj a Galileo Master, de más szervezetek – például az Európai Űrügynökség (ESA) – is felajánlanak különdíjakat.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020