Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Moldvai árvíz - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról
(Rovat: Katasztrófák ellen, Időjárás és előrejelzése , ELTE műholdvevő állomás - 2005.07.20 14:12.)

Július közepén Románia területének nagy részén hosszan tartó záporszerű esőzések voltak, amelyek óriási árvizeket okoztak, elsősorban az ország keleti és déli részén.

Július 16-án, szombaton ebben a térségben kiderült az idő, így műholdképen is jól követhető az az árvízkatasztrófa, amely Moldvát érte. A valós színes kompozitképen a Kárpátok helyenként felhőkkel fedett gerinceinek keleti oldalán jól láthatóak a barnássárga színű, megáradt, sáros folyók, a Szeret, a Beszterce, a Tatros, a Tázló, a Bodza. A felvétel felbontása 250 méter, és ezen is több képpont, tehát akár kilométer szélesen folynak a folyók. Ahol pedig a sáros áradat tavakat képez, ott a folyó áttörte a gátat, lakott területeket és mezőgazdasági táblákat öntve el.


Derült időben az ehhez hasonló műholdképek különösen alkalmasak az árvízi elöntések térképezésére és - domborzati modellekkel kombinált elemzéssel - a kiáradt víztömeg térfogatának becslésére. Ez utóbbi különösen fontos az árvizek levonulásának előrejelzése, a hidrológiai modellezés szempontjából. Magyarország számára, amelynek folyóit elsősorban a határon túli vízgyűjtőkön hulló csapadék táplálja, különösen fontos lehet a határon túli elöntések gyors és közvetlen monitorozása.

A TERRA műhold MODIS-rendszerének képe július 16-án délelőtt készült.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020