Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Regionális űrkutatási rendezvény környezetvédelmi és biztonsági alkalmazásokról
(Rovat: Katasztrófák ellen, A nemzetbiztonságért , Nyereség a kontinensnek - 2005.05.30 08:01.)

A Német Űrügynökség (DLR) 2005. szeptember 27-29. közt Berlinben konferenciát szervez a közép- és kelet-európai országok részére a GMES (a távérzékelés környezetvédelmi és biztonsági alkalmazásai) témakörében.

A GMES egyre fokozódó jelentősége miatt fontos, hogy minél több hazai szakember használja ki nemzetközi együttműködések kialakítására, továbbfejlesztésére a konferencia kínálta lehetőséget. A meghívásos konferencia honlapja a www.dlr.de/dlr-eo-conference címen érhető el, ugyanitt olvasható a részletes információk eléréséhez szükséges jelszó igénylésének módja is.

Az Európai Bizottság még 2005. április 6-án elfogadta az EU új kutatási keretprogramjáról szóló javaslatot. Az "EU research - Building Knowledge Europe" című dokumentum lényegében az EU 2007-2013 évekre szóló új, VII. kutatási keretprogramjának (FP7) tervezete. A javaslat szerint az említett időszakban az EU 67,8 milliárd eurót fordítana kutatás-fejlesztésre (FP6: 13,1 milliárd). Az űrkutatás/űrtevékenység ezúttal is nevesítve, önálló soron szerepel a javaslatban, változás a VI. keretprogramhoz képest, hogy az űrtevékenységet ezúttal nem a repüléssel, hanem a biztonsággal párosították (Security and Space), feltételezhetően az eddiginél is nagyobb hangsúlyt adva ezzel a GMES-nek. A tervek szerint az EU FP7 a következő hétéves pénzügyi ciklusban 3,5 milliárd eurót fordítana a Security and Space finanszírozására, ami a teljes költségvetés 5%-a, vagyis a relatív növekedés is minden bizonnyal számottevő, noha a biztonsági és űrkutatási feladatok finanszírozásának belső arányai egyelőre nem ismertek. Az EC erről 2005. április 7-én kiadott sajtóközleménye részletes előzetes ismertetést tartalmaz a programról. A program végső elfogadása előtt a tagországok képviselői a Tanácsban, illetve az Európai Parlament is megvitatja.

Forrás: Magyar Űrkutatási Iroda (www.hso.hu)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020