Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Műholdak is segítenek a Fülöp-szigeteken és Kolumbiában
(Rovat: Katasztrófák ellen, Értékeink védelme , Az emberi élet védelme - 2004.12.11 10:41.)

Különféle távérzékelő műholdakat is bevonnak a Fülöp-szigeteken december 1-én tombolt tájfun, illetve a 3-án Kolumbiában pusztító trópusi esőzések és áradások okozta károk enyhítésébe. Az űreszközök által nyert információk is javítják a segélycsomagok hatékony elosztását.

Összesen négy műhold: az európai ERS és Envisat, a francia SPOT-5 és a kanadai Radarsat gyűjtöttek optikai (SPOT-5 és Envisat), illetve radar adatokat (ERS, Envisat és Radarsat) a romba dőlt épületekről, valamint a sérült közlekedési és távközlési infrastruktúráról annak érdekében, hogy a segélycsapatokat és a szállítmányokat a legfontosabb helyekre küldhessék. A műholdak az International Charter on Space and Major Disasters (http://www.disasterscharter.org) keretében működtek.

A szakemberek által röviden csak a “The Charter”-ként emlegetett szerződést az Európai Űrügynökség (ESA) és a francia űrügynökség (CNES) kezdeményezte 1999 júliusában. Az alapító okirat aláírására 2000. október 20-án – már a kanadai űrügynökséggel (CSA) kiegészülve – került sor. 2001 szeptemberében csatlakozott a szerződéshez az amerikai távérzékelő műholdakat üzemeltető NOAA (Nemzeti Oceanológiai és Légkörkutató Ügynökség), valamint az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO), végül 2003 júliusában az argentin űrkutatási szervezet (CONAE) is. A szerződés lényege, hogy a természeti vagy technikai katasztrófák sújtotta országok soron kívül vehessék igénybe nevezett szervezetek műholdas kapacitását a kárenyhítésekhez.

Az egyezmény keretében
· a CNES a SPOT,
· a CONAE a SAC-C,
· a CSA a RadarSat,
· az ESA az ERS és Envisat,
· az ISRO az IRS,
· a NOAA a POES és GOES
műholdakat képes “bevetni”.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020