Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Távozott, de még nem végzett
(Rovat: Japán és az Űrállomás - 2018.11.08 06:15.)

A japán HTV-7 teherűrhajó elhagyta az űrállomást, de ezúttal nem egyszerűen belép a légkörbe és megsemmisül.

A HTV (H-2 Transfer Vehicle, más néven Kónotori vagy angolos átírással Kounotori) teherűrhajók sorozatának hetedik tagja szeptember 22-én startolt. Most, november 7-én ért véget a küldetése a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) csatlakozva, ahová a szokásos ellátmányt, kísérleti anyagokat és berendezéseket, később önálló pályára bocsátandó apró műholdakat, a külső raktérben pedig az űrállomás számára csereakkumulátorokat is szállított. A teljes feljuttatott rakomány tömege 6,2 tonna volt.


Távozás előtt a HTV-7. (Kép: NASA)

Az űrben töldendő utolsó napjai végén a japán teherűrhajóról kb. 300 km magasságban egy kis visszatérő kapszulát (HTV Small Re-entry Capsule, HSRC) bocsátanak le, amely a Csendes-óceánon landol. A fő cél a japánok részéről a technológia kipróbálása, hogy lehetővé váljon épségben visszahozni a felszínre például kísérleti mintákat az ISS-ről. Erre a feladatra jelenleg csak az amerikai Dragon teherűrhajók alkalmasak. A HRSC kapacitása persze nem túl nagy, belsejében kb. 20 kg-nyi mintának van hely.

Ettől eltekintve a HTV-t most is megrakodták az űrhajósok az űrállomáson feleslegessé vált dolgokkal és hulladékkal. Az űreszköz ezzel a rakományával együtt a szokásoknak megfelelően – várhatóan szombaton – belép a sűrű légkörbe és megsemmisül. Ezúttal azonban nem a megszokott „temető”, a Csendes-óceán déli része fölött, hanem északon. Azonban így is lakatlan területek fölött, hogy még ha bármi elérné is belőle a felszínt, az ne okozhasson kárt, hanem a nyílt óceánba csapódjon.


A HRSC keresztmetszeti rajza a méretekkel. (Kép: JAXA)

A HRSC 3D-nyomtatású fúvókái segítségével, autonóm módon tartja majd a megfelelő irányt a légkör felső rétegeibe lépve, később pedig kinyílik az ejtőernyője, amivel a japánhoz tartozó Ogaszavara-szigetek (Ogasawara) partjai közelében éri el az óceán felszínét. Itt már várják, egy hajó fedélzetére kerül, később pedig repülőgéppel szállítják tovább a visszahozott tudományos kísérleti mintákat laboratóriumi elemzésre.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020