Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Holnap elég a légkörben a japán teherűrhajó
(Rovat: Japán és az Űrállomás - 2012.09.13 12:30.)

A Kounotori-3 (HTV-3) 47 napot töltött a Nemzetközi Űrállomásnál. Távozását egy számítógépes probléma tette a földi irányítók számára izgalmassá.

A Japán Űrügynökség (JAXA) harmadik HTV teherűrhajója szeptember 14-én (pénteken), magyar idő szerint reggel fél 8 környékén lép majd a sűrű légkörbe, ahol a Nemzetközi Űrállomás (ISS) lakói által korábban belepakolt hulladékkal együtt megsemmisül. Az esemény a Csendes-óceán fölött, lakatlan területek körzetében történik, hogy az esetleg a felszínt is elérő darabok ne okozhassanak kárt. A Kounotori-3 élelmiszert, ruházatot, felszerelést, kísérleti eszközöket, valamint öt apró, később önálló pályára állítandó műholdat szállított az ISS-re.


A HTV-3, amint az ISS robotkarjával elengedik, szeptember 12-én, magyar idő szerint 17:50-kor. (Kép: NASA TV)

A henger alakú, ember nélkül repülő űreszköz hajtóművei segítségével perceken belül eltávolodott az űrállomástól. Ezt siettette, hogy automatikusan működésbe lépett egy manőversorozat, ami arra az esetre szolgál, ha valami komolyabb rendellenesség támad a fedélzeten. Ilyen mechanizmus minden űrhajóban működik, amely megközelíti az ISS-t, hogy semmilyen körülmények között ne történhessen ütközés. A Kounotori-3 esetében a számítógépes rendszer egyik eleme mondta fel váratlanul a szolgálatot. A vészforgatókönyv rendben működött, az űrhajó messze távolodott az űrállomástól, s jelenleg a tervek szerint halad a pénteki megsemmisülése felé. A japán repülésirányítóknak röviddel a hiba után sikerült helyreállítaniuk a normális működést, egy tartalék komputer segítségével.

A légköri megsemmisítés során is végeznek majd méréseket például a sebesség és a hőmérséklet változásáról. A HTV-3 fedélzetén két különböző műszeregyüttest is elhelyeztek erre a célra. A mérnökök az adatokat későbbi visszatérő űreszközök tervezésénél, a légkörbe lépés jobb modellezéséhez szeretnék felhasználni.

Japán a HTV programmal járul hozzá az ISS üzemeltetéséhez. A következő évek során még legalább négy teherűrhajót indítanak. A NASA és a JAXA jelenleg tárgyal az esetleges hosszabbításról, ami az űrállomás 2020-ig tervezett fennmaradásáig biztosítaná a japán teherszállító kapacitást.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020