Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megérkezett Floridába a Kibo darabja
(Rovat: Japán és az Űrállomás - 2007.03.20 07:50.)

A Nemzetközi Űrállomásra szánt japán modul új szegmense talán még az idén, az Endeavour (STS-123) fedélzetén juthat az űrállomásra.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) japán modulja a szigetország emberes űrrepülések céljára épített első eszköze, s egyben jelentős hozzájárulás az ISS befejezéséhez. Az angol rövidítéssel JEM-nek (Japanese Experiment Module) nevezett egységben az űrhajósok a súlytalanságban anyagtudományi és élettani kísérleteket fognak majd végezni. Japán neve, a Kibo jelentése „remény”.

A Kibo három fő szegmensből és egy robotkarból áll. Ezek közül most az ELM-PS (Experiment Logistic Module-Pressurized Section, a rajzon felül) hajózott Jokohamából Cape Canaveralbe, amelyet odafent majd nyomás alá helyeznek. A kísérleti anyagok, eszközök raktározására szolgál majd. A szegmensben legfeljebb nyolc kísérleti egység kaphat helyet. Később egy másik, nagyobb, szintén nyomás alatt levő szegmenshez (Pressurized Module, PM) csatlakozik, ahol az űrhajósok dolgoznak majd. A Kibo PM jó ideje (2003 májusa óta) a floridai Kennedy Űrközpontban várja felbocsátását.

Az Endeavour személyzetében helyet foglal a JAXA japán űrügynökség űrhajósa, Takao Doi, aki az összeszerelés specialistája. A Kibo üzembe helyezését három űrrepülőgépes küldetés során oldják meg, amelyek közül az első az STS-123 lesz.


Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020