Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Japán első katonai távközlési holdja
(Rovat: Japán a világűrben, Lássuk és halljuk egymást , A nemzetbiztonságért - 2017.01.25 07:15.)

A hadseregnek a kereskedelmi és külföldi műholdas távközlési szolgáltatóktól való függőségét szeretnék csökkenteni a DSN-2 segítségével.

A műhold január 24-én, magyar idő szerint 8:44-kor startolt egy H-2A hordozórakétával, Tanegashima szigetéről. Célja a 36 ezer km magasan húzódó geostacionárius pálya. A japánok H-2A rakétájának 2001-es bevezetése óta ez volt a 32. indítása (ebből 31 sikeres). A Japán Űrügynökség pár mondatos sajtóközleménye szerint a start ezúttal is rendben zajlott, az űreszköz elérte a kijelölt átmeneti pályát, ahonnan az elkövetkező hetek során saját hajtóműveivel kapaszkodik fel a geostacionárius körpályára.


Fantáziakép a DSN-2 (Kirameki-2) japán katonai távközlési műholdról. (Kép: Japán Védelmi Minisztérium)

A japán hadsereg szolgálatába álló, X-sávú kommunikációra készült DSN-2 tervezett működési élettartama 15 év. Pontos méreteit, tömegét, fedélzeti berendezéseinek részleteit és a kapacitására vonatkozó adatokat nem hoztak nyilvánosságra. Lefedettségi területe nyilván Ázsia és a Csendes-óceán térségére terjed majd ki. A mostani műhold az egyike annak a három X-sávú adatátjátszó műholdnak, amelyeket a japán védelmi minisztérium megbízásából készítenek. A gyártás a magánszektorral való együttműködésben folyik. A műholdakat és a földi kiszolgáló hálózatot a DSN nevű cég vezetésével készítik, amely fő részvényese a tokiói székhelyű SKY Perfect JSAT vállalat, egyben a japán kereskedelmi távközlési műholdak vezető üzemeltetője. A 2013-ban indított programot végrehajtó vállalkozásban kisebbségi tulajdonos még a műholdgyártó NEC és az NTT nevű távközlési szolgáltató cég.

A kezdeti megállapodás 122 milliárd jen (1,1 milliárd amerikai dollár) értékű volt, és két műhold fejlesztésére, valamint 15 éven át tartó üzemeltetésére szól. A 2017-es költségvetési évre szóló tervek tartalmazzák a harmadik X-sávú távközlési hold megrendelését.

A DSN sorozat 1-es számú tagja – másik nevén Superbird-8; részben katonai, részben polgári célú alkalmazással – 2016 közepén kellett volna pályára álljon Francia Guyanából egy európai Ariane-5 rakétával. De a Japánból Dél-Amerikába való szállítása közben megsérült, így javításra vissza kellett vinni a szigetországi gyártójához. Emiatt startja több mint egy év késést szenved.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2019