Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Hinode már a Napot figyeli
(Rovat: Japán a világűrben, A Nap és bolygótestvéreink - 2006.11.06 09:08.)

A szeptemberi start előtt SOLAR-B-ként ismert japán mesterséges hold jó úton halad tudományos programjának megkezdése felé.

Az M-V hordozórakéta hetedik (és egyben utolsó) indításával pályára állított eszköz egy 50 cm-es optikai távcsövet (Solar Optical Telescope, SOT), egy röntgenteleszkópot (X-Ray Telescope, XRT) és egy extrém ultraibolya képalkotó spektrométert (EUV Imaging Spectrometer, EIS) vitt magával. A Hinode elérte napszinkron pályáját, ahonnan hosszú hónapokig megszakítás nélkül figyelheti a Napot. A sikeres műszaki próbákat követően október 25-én kinyitották az optikai teleszkópot. Az első tesztképek egyikét az alábbi ábra mutatja.


Sikerült elérni a kiváló, 0,2 ívmásodperces szögfelbontást, amivel a Nap fotoszférájának granulációs szerkezete jól kivehető. Hogy ne legyen minden tökéletes, egyelőre a keskeny sávú színszűrő nem működik megfelelően; a hiba okát vizsgálják.

A röntgenteleszkóp röviddel a start után ijedelmet okozott váratlan felmelegedésével. Emiatt a tervezettnél korábban ki is kellett nyitni. Az október 23-i tesztfelvételek tanúsága szerint szerencsére jól működik.


Az EIS műszer október 28-án debütált, az előzetes várakozásoknak megfelelően. A mérések egyszerre nyújtanak színképi és pozíciós információkat. Segítségével a plazma sebességét is meg tudják majd határozni a napkoronában és az átmeneti régióban.


(Képek: ISAS/JAXA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020