Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Úton az új japán napfizikai műhold
(Rovat: Japán a világűrben, A Nap és bolygótestvéreink - 2006.09.23 16:36.)

A SOLAR-B japán idő szerint szeptember 23-án reggel (nálunk még 22-én este) indult, majd sikeresen Föld körüli pályára állt. Új neve Hinode.


A nemzetközi együttműködésben készült űreszköz startjára Uchinourából került sor, a JAXA/ISAS japán űrügynökség háromfokozatú, szilárd hajtóanyagú M-5 rakétájával. A pontos időpont (közép-európai idő szerint) szeptember 22., 23 óra 36 perc. Az M-5 sorozatnak ez volt a hetedik, de egyben az utolsó indítása, mivel a jövőben egy olcsóbb hordozóeszközzel váltják majd fel.

A napkutató mesterséges hold műszereit japán, európai és amerikai partnerek készítették. A három fő berendezés kiegészíti majd egymás méréseit a Nap mágneses teréről. Fedélzeti tesztelésük egy hónapon belül kezdődik. Helyet kapott a holdon egy 50 cm-es optikai távcső, a valaha repült legjobb felbontású röntgenteleszkóp, valamint egy, az extrém ultraibolya tartományban működő színképelemző. Mindhárom műszer egyidőben a Nap ugyanazon területeit vizsgálja majd, a fotoszférától egészen a koronáig. A kutatók remélik, hogy kiderül, a mágneses tér energiája hogyan jut el naplégkör külső rétegeibe, hogyan működnek az aktív jelenségek, mint például a koronakitörések és flerek.


A 900 kg-os SOLAR-B tervezett élettartama 3 év, de természetesen bíznak a hosszabbítás lehetőségében. Ez a harmadik japán napfizikai hold, a SOLAR-A (Yohkoh) utóda. A hosszú folyamatos megfigyelések érdekében a SOLAR-B 600 km magas, kör alakú, poláris napszinkron pályára áll, a földi nappal-éjjel választóvonal fölött kering. Így lehetséges évi 8 hónap megszakítás nélküli napmegfigyelés.


Japán szokás szerint az űreszköz sikeres felbocsátás után kap nevet. A SOLAR-B új neve Hinode, ami napfelkeltét jelent.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020