Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A veterán napmegfigyelő műhold vége
(Rovat: Japán a világűrben, Távoli világok kutatói , Űridőjárás - 2005.09.13 19:08.)

Belépett a Föld légkörébe és megsemmisült a japán Yohkoh röntgencsillagászati mesterséges hold.

A Yohkoh (Solar-A) 1991. augusztus 30-án indult Japánból, M-3S-II rakétával. Építője az akkor még az ottani oktatási tárca felügyelete alá tartozó, azóta az egységes JAXA japán űrügynökségbe tagozódott űrkutatási intézet, az ISAS (Institute of Space and Astronautical Science) volt. A program jelentős amerikai és brit részvétellel zajlott. Tudományos megfigyeléseket egészen 2001 végéig végeztek a mesterséges hold műszereivel.

A Yohkoh indítása az átlagosan 11 éves napaktivitási ciklus maximuma körüli időre esett. Hosszú élettartama révén egyedülálló lehetőséget adott nagyjából egy teljes napciklus folyamatos megfigyelésére. A Nap röntgensugárzásáért jellemzően felelős tartomány, a korona látványos változásokon megy át a ciklus során. Ez a mellékelt képsorozatról is jól látható. A grafikon függőleges tengelyén a napfoltszám, a vízszintes tengelyen az idő olvasható le. A képek készítésének megfelelő időpontokat a görbe fölött megjelölték.

A napmegfigyelő űreszközön röntgen képalkotó, illetve röntgen- és gamma-tartományban működő színképelemző berendezések voltak. Működésük nagyban hozzájárult a központi csillagunkról mára kialakult képhez, és az űridőjárás előrejelzésében napjainkban tapasztalható áttöréshez. A Yohkoh milliószámra készített képeket a napkoronáról a röntgentartományban. Számtalan kutatási témája közül külön említésre érdemes a sok millió fokos napkorona fűtési mechanizmusának, a mágneses tér szerepének a vizsgálata, a nagyenergiájú napkitörések (flerek) keletkezési helyeinek és mechanizmusának tanulmányozása. Érdekesség, hogy az egyik teleszkóp képalkotó CCD detektora a leghosszabban hibátlanul működő ilyen űrbeli berendezések közé tartozott.


A Yohkoh mesterséges hold szeptember 12-én, japán idő szerint este negyed hétkor tűnt el pályájáról. Ázsia felett lépett a légkörbe, a felszínt egyetlen darabja sem érte el.


Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020