Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Itt csapódott be...
(Rovat: India a világűrben, A Holdnál - 2019.12.04 13:15.)

...a Holdba az indiai Csándráján-2 szonda Vikram leszállóegysége szeptemberben. Az amerikai LRO felvételei segítségével találtak a helyre.

A NASA Hold körül keringő Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) űrszondája felvételeinek elemzésében egy műkedvelő is segített.

Mint emlékezetes, a Vikram szeptember elején (6-án) kísérelte meg a sima leereszkedést a Holdra, egy olyan leszállóhelyen, amely az eddigi legközelebb feküdt volna az égitest déli pólusához. Pontosabban a hely még most is ott fekszik, csak a sima leszállás nem sikerült. Az indiai Csándráján-2 (Chandrayaan-2) űrszonda leszállóegysége ehelyett nagy sebességgel becsapódott a felszínbe, miután a manőversorozat végső fázisában, kb. 2 km-es magasságban sajnos elvesztették vele a kapcsolatot a földi irányítók. Most ez a helyet sikerült megtalálni az LRO képei segítségével.

A nagy felbontású kamerával rendelkező amerikai holdszonda először szeptember 17-én repült el a térség felett, de akkor a megvilágítási viszonyok elég kedvezőtlenek voltak. Nem sikerült a becsapódás nyomaira lelni, de a teljes képeket nyilvánosságra hozták, hátha valaki ügyesebb lesz. A próbálkozók között volt egy indiai amatőr, Shanmuga Subramanian, aki felfedezni vélte egy roncsdarab nyomát kb. 1 km-re attól a ponttól, ahol a leszállást eredetileg tervezték. Erről értesítette az LRO kutatóit, akik a később, októberben és novemberben készített felvételek alapján igazolták is a feltételezését. A fő becsapódási hely 750 m-re van az elsőként felismert darabétól, és még más törmelékdarabok nyomaira is rábukkantak.


A Vikram becsapódási helyéről az esemény előtt és után készült LRO felvételek kombinációjával kiemelték az indiai űreszköz leérkezésének pontját. A sugaras szerkezet a nagy sebességgel történt becsapódás nyomán kidobódó anyagra utal. Az átlós csíkok korrigálatlan képhibáktól származnak. (Kép: NASA / Goddard / Arizona State University)


A becsapódási hely (Impact Site) környékén zöld pontok jelölik az azonosított vagy igen valószínű törmelékdarabokat. A kék pontok helyén felverődött a holdfelszín anyaga, a regolit, bizonyára kisebb testek becsapódásának hatására. Az S betű annak a darabnak a helyét jelöli, amelyet először Shanmuga Subramanian vett észre. (Kép: NASA / Goddard / Arizona State University)

A képek igazolták, amit eddig is sejteni lehetett: a Vikram a sima leszállási kísérlet közben becsapódott a Holdba. Furcsa módon az Indiai Űrügynökség (ISRO) illetékesei a rádiókapcsolat elvesztését követően hallgattak a leszállóegység sorsáról, így hivatalos megerősítés a megsemmisüléséről még nem is született. Szeptember 10-én az ISRO még közleményben tudatta, hogy a Csándráján-2 képein megtalálták a Vikram helyét, de sem akkor, sem azóta nem tettek közzé képet vagy egyéb bizonyítékot erről. Pedig az indiai szonda kamerájának felszíni felbontása még jobb is, mint az LRO-é. Októberben az űrügynökség egyik illetékese azt közölte, hogy még tartanak a vizsgálatok és szimulációk a kudarc pontos körülményeinek kiderítésére, és addig nem mondanak semmit.


A Vikram leszállóegység és a Pragyan holdjáró, még a földi tesztelések alatt. Ezeknek a darabjai szóródtak szét a Holdon, 70,8810° déli szélességnél és 22,7840° keleti hosszúságnál. (Kép: ISRO)

A szerencsétlenül járt leszállóegységtől függetlenül a Hold körül keringő Csándráján-2 rendben végzi a feladatát, és élettartama akár 7 éves is lehet.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020