Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Pályán a legújabb indiai meteorológiai hold
(Rovat: India a világűrben, Időjárás és előrejelzése - 2016.09.08 15:15.)

Szeptember 8-án Indiából a saját fejlesztésű és gyártású GSLV Mk II rakéta sikeresen indította az ázsiai ország legújabb meteorológiai műholdját.

Az INSAT-3DR a következő napokban éri el végső pozícióját a 74° keleti hosszúság és az Egyenlítő metszéspontja „felett”, mintegy 35 800 km magasan.

Az INSAT-3DR egy meteorológiai hold, melyet a nemzetközi műholdas kutató-mentő hálózatot (KOSZPASZ-SARSAT) használó segélykérő adók vételére szolgáló vevőberendezéssel is elláttak. A meteorológiai megfigyeléseket egy hatcsatornás képalkotó rendszer és egy 19 csatornás mikrohullámú szondázó biztosítja.

A mesterséges hold tömege üzemanyaggal 2211 kg, míg üresen 907 kg, tervezett élettartama nyolc év. A képek lesugárzása a 4,781 GHz-es frekvencián 3927,25 kbps sebességgel, míg a szondázó adatletöltése a 4,798 GHz-es frekvencián 40 kbps sebességgel történik. A kutató-mentő (SAR) szolgáltatás a szabványos 406,05 MHz-es frekvenciát használja, hasonlóan a szolgáltatásban résztvevő más – nem csak indiai – műholdakhoz.


(Kép: ISRO)

A most pályára került műhold az INSAT-3 család hatodik tagja. A legutóbbi még 2013 júliusában állt pályára, azt akkor egy európai Ariane-5 ECA rakéta indította. A mostani indításra azonban a saját GSLV (Geosynchronous Satellite Launch Vehicle) rakétájukat használták az indiaiak. Ebből eddig tízet indítottak, a most használt Mark II változatnak ez volt az ötödik startja.

Ebben a hónapban egyébként várható még egy indiai kozmikus indítás. A tervek szerint szeptember 26-án a kisebb PSLV rakéta indítja napszinkron pályára az indiai ScatSat-1 műholdat, mely a trópusi ciklonokat fogja tanulmányozni, valamint néhány kisebb holdat Indiából, az Egyesült Államokból és Algériából. Ha ez a start is sikeres lesz, akkor először fordul elő az ázsiai ország asztronautikájának történetében, hogy egy hónapon belül két indítást hajtottak végre!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020