Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kínai–francia óceánkutató műhold indult
(Rovat: Időjárás és előrejelzése - 2018.10.29 07:15.)

A szelek és a hullámok mérése érdekében fogtak össze a két ország űrügynökségei.

A CFOSAT (Chinese-French Oceanography Satellite) egy Hosszú Menetelés-2C rakétával indult Csiucsüanból (Jiuquan) október 29-én, közép-európai idő (és immár újra a téli időszámítás) szerint 1:43-kor. Mellette még öt kis CubeSat (négy kínai, egy belorusz) került pályára.

A műhold közel kör alakú, poláris (97°-os hajlásszögű) napszinkron pályáról végzi majd méréseit, 519 km felszín feletti magasságból. Elsődleges feladata globális lefedettségű adatgyűjtés az óceán és a légkör kutatói számára. A műhold segíthet javítani az időjárás-előrejelzéseket, beleértve az extrém időjárási jelenségeket (viharokat, ciklonokat) is. Mérései alapján jobban megérthetik az óceánok dinamikáját, az áramlási rendszerek működését. A klímakutatók értékes információt kaphatnak az óceánok és a légkör kölcsönhatásáról. A CFOSAT segítségével demonstrálni szeretnék, hogy a közel valós idejű hullám- és szélmérések sikeresen beépíthetők az időjárás-előrejelző modellszámításokba. Ennek érdekében azt tervezik, hogy az adatok a mérést követő legfeljebb 3 óra múlva a számításokat végző központok rendelkezésére állnak.


Fantáziakép a Föld körül alacsony pályán keringő kínai–francia óceánkutató műholdról. Az űreszköz starttömege kb. 600 kg, tervezett működési élettartama 3 év. (Kép: CNES)

A műhold a szárazföldek és a sakkvidéki jégtakaró fölött sem repül majd &#üresjáratban”, hiszen mérései nyomán például a talaj nedvességtartalmának és a jégfelszín tulajdonságainak meghatározására is lehetőség lesz.

A CFOSAT fedélzetén két fő tudományos műszeregyüttes, Ku-sávú radaros szóródásmérő (szkatterométer) kapott helyet: a francia készítésű SWIM (Surface Waves Investigation and Monitoring) és a Kínában fejlesztett SCAT (windSCATterometer). Az innovatív SWIM hat forgó radarnyalábbal méri az óceáni hullámok irányát, amplitúdóját és hullámhosszát. A SCAT a szél erősségére és irányára vonatkozó adatokat szolgáltat. A műholdról francia és kínai követőállomások fogadják a lesugárzott adatokat. A SWIM 13 naponta, a SCAT 3 naponta méri fel újra az egész bolygót.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020